Защитникът на националния ни отбор Йордан Минев е дал „А“ положителна допингпроба след мача с Малта (2:1) на 10 септември в Ла Валета. БЛИЦ ви информира, че вече е организирана спешна среща в БФС заради скандалната ситуация. Ще бъдат разпитвани лекарите на Лудогорец и националния отбор (д-р Бисер Бочев), под чието наблюдение е бил Минев в последно време. Проверка на БЛИЦ установи нещо много любопитно – лекар на Лудогорец от скоро време е Ивайло Якимов. Започнал е работа в началото на месец август. Името му е добре познато във футболните среди. Преди години той работеше в екипа на Миодраг Йешич в ЦСКА. По-късно обаче Пламен Марков го изгони от „Армията“.

Според Марков, погрешни диагнози на лекаря тогава са причина за усложняване на контузиите на някои от футболистите. Треньорът заяви, че Емил Гъргоров е претърпял операция заради неправилно лечение на контузия. Диагноза на Стойко Сакалиев също е била погрешна и той се е бил подложил на операция.

Скандалите около д-р Ивайло Якимов се засилиха през 2007 година. Тогава след телевизионно разследване стана ясно, че той е купувал забранени стимуланти от Евелина Попова – съпруга на депутата Олег Попов. Самата тя дори признава, че редовното снабдява с такива субстанции футболните ЦСКА и Левски.

„Някои от продуктите съм ги купувал от там, но само разрешени препарати. Смятам, че ставаме свидетели на един вид манипулирана журналистика”, твърди тогава Якимов.

„В практиката си досега никога не съм прибягвал до такива вещества или пък някой ми е оказвал натиск да ги давам на играчите. Липсата на положителни проби в практиката ми е регулярно явление. Има си юридически доказателства за това. Все пак не мога да отрека, че понятието „Допинг” е чуждо за футбола в България”, добави Ивайло Якимов./БЛИЦ