Стряскащи разкрития направи румънският футболен функционер Корнел Дину в книгата си "Мистериите на Господина". В нея той описва скандален случай от 1991 година, когато северните ни съседи опитали да подкупят наши национали преди мач между двата отбора. Става въпрос за евроквалификацията на 20 ноември 1991 година, завършила 1:1 в София.

Румънците се нуждаят от всякаква победа, с изключение на 1:0, за да се класират за Евро 92 в Швеция. България е отпаднала от сметките и играе за чест и слава.

Комшиите правят опити да подкупят националите ни с 500 000 долара, но удрят на камък и след равенството за първенството се класира Шотландия.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Изданието evz.ro цитира откъс от книгата на Дину:

"Президентът на Румънската федерация Мирча Санду поиска помощта на един човек - Дан Албан (бел. прев. бизнесмен, който умира в края на 1991 г.) за операция "София". Той отиде в България в началото на ноември заедно с Джовани Бекали (бел. ред. Бекали сега е съветник на Левски по селекцията), който познаваше много добре тъмните среди на юг от Дунава."

"Те осъществиха контакт с българите. Беше ми казано, че са събрани около 250 хил. долара от различни президенти от румънски клубове, за да се финансира "сделката". Аз си спомням, че може би сумата беше към 500 хил. долара, но няма значение."

"Парите бяха събрани в едно дипломатическо куфарче и с него Дан и Джовани се отправиха към София да предложат подкупа. Но явно е, че нищо не е станало с оглед на резултата.

Твърдо против идеята са били трима от най-добрите български футболисти - Христо Стоичков, Наско Сираков и Борислав Михайлов”.

Във въпросния мач Боби спаси дузпа на Георге Хаджи при резултат 1:0 за румънците. Впоследствие Наско изравнява и двубоят приключва 1:1.