Разраства се скандалът около фалиралите отбори от "Б" група и това дали трябва да им бъдат анулирани резултатите или не.

Ръководството на Черноморец (Поморие) изпрати днес жалба до Апелативната комисия на БФС във връзка с отнемането на 6 точки от актива на отбора, след като Дунав (Русе) напусна първенството на Източната "Б" група.

В жалбата се посочва, че решението на Спортно-техническата комисия (СТК) към футболната централа от 23 февруари т.г. е неправилно. Изтъква се, че то е взето в противоречие с Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС за сезон 2010/2011 година, поради което следва да бъде отменено.

На 23 февруари СТК реши да анулира резултатите от изиграните мачове на Дунав и да отнеме точките на отборите, спечелени срещу този съперник. Комисията се аргументира с това, че първенството на "Б" група се провежда по система, която не кореспондира със съответните точки от наредбата, защото е различна от общовъзприетата за категорично и ясно определяне на есенен и пролетен полусезон.

От Черноморец (Поморие) се позовават на тълкуванието на понятието полусезон в наредбата, в която изрично се указва, че това е периодът между два последователни трансферни периода.

В тази връзка се сочи, че отборът на Дунав е напуснал първенството след първия полусезон и СТК би следвало да приложи чл. 24, т. 9, буква б от Наредбата. Там пише, че когато даден отбор напусне първенството или бъде изваден от съответната група преди или след започването на втория полусезон, резултатите от играните от него до този момент срещи се запазват, а за следващите му срещи се присъждат служебни резултати от по 3:0 в полза на отборите, с които е следвало да се играе по програма.

СТК не е съобразила, че Дунав е напуснал първенството след приключването на първия дял от програмата, отбелязва се в жалбата. С приетото решение се стига до парадокса отборите, които са загубили срещите си с русенци да преминат на предни места в класирането за сметка на отборите, които са постигнали победа и ще бъдат лишени от точките си.

В края на жалбата си Черноморец (Поморие) се обръща с молба към Апелативната комисия да отмени решението на СТК, като я задължи да се съобрази с разпоредбите на Наредбата за първенствата и турнирите в системата на БФС за сезон 2010/2011 г.

Решението на СТК от 23 февруари ощетява най-много поморийските "акули", които записаха две победи срещу Дунав. Така активът на тима се намалява от 26 на 20 точки, което го изпраща от първо на четвърто място. Срещу решението вече се обявиха и други отбори от "Б" група.

БЛИЦ ви представя моментното класиране в Източната "Б" група, поместено в сайта на БФС - ТУК