Славия приема Локомотив (София) в първото столично дерби за сезона в „А“ група. Двата отбора стартираха шампионата неубедително и се намират в долната половина на класирането. „Железничарите“ ще опитат да продължат успешното си представяне при новия треньор Стефан Генов, който преди седмица дебютира с успех над Черноморец.
 
„Белите“ пък все още нямат победа от началото на първенството, но вече вкараха първия си гол за сезона. Това стана при равенството 1:1 с Нефтохимик в миналия кръг. Въпреки че постът на Асен Букарев изглежда сигурен, поне според ръководството на „белите“, това може да не се окаже съвсем така при загуба от Локомотив (София).
 
Двата тима имат проблеми с контузени играчи. Чавдар Янков получи травма при ремито с Нефтохимик и ще пропусне дербито. Джиби и Цанков ще отсъстват от състава на „железничарите“ заради контузии, както и вратарят Галев, който получи удар в главата на мача с Черноморец.
 
Днес се отбелязват 42 години от прекратяването на изкуственото обединение на двата отбора в ЖСК Славия, което продължава две години. „Белите“ имат положителен баланс в дербитата с Локомотив (София).
 
logo_Slavia.jpgСлавия – Локомотив (София)sf1.jpg
 
Днес от 18:00 часа по Нюз 7
София, „Славия“
Съдия: Цветан Кръстев
 

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
Славия: Г. Петков, Р. Димитров, Генев, Желев, Д. Атанасов, Янчев, Сандански, Гал. Иванов, Шалаев, Р. Василев, Фернандо
Контузен: Янков; Наказани: няма
 
Локомотив (София): Митрев, Дюлгеров, Бранеков, Ранджелович, Трифонов, Том, Махамат, Костадинов, Маркиньос, Писаров, Бибишков
Контузени: Джиби, Цанков, Галев; Наказани: няма
 
Баланс: 122 мача, 50 победи за Славия, 32 равенства, 40 победи за Локо (Сф), г.р. 180:167
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Локомотив (София) е съперникът, срещу който Славия е вкарал най-много голове в „А“ група – 180.
* „Железничарите“ нямат победа с повече от един гол разлика през календарната 2013 г. - три успеха с 2:1, два с 1:0 и един с 3:2.
* „Червено-черните“ не успяха да запазят вратата си суха в нито един мач от началото на сезона.
* Първият мач между Локомотив (София) и Славия в „А“ група е на 20 ноември 1948 г. и „железничарите“ печелят с 2:0 след голове на Н. Делев и Трайчо Петков.
* Най-голямата победа на „червено-черните“ в дербито е с 6:0. Това става на 27 май 2000 г. Точни са Илиан Симеонов (3 гола), Емил Гъргоров (2 гола) и Ет. Гаши.
* Първата победа на Славия над Локо е на 22 март 1950 г. - 3:1. Точни са Т. Захариев (дузпа), Г. Стойчев и Г. Маринов. За „железничарите“ вкарва Ал. Щерев.
* Най-голямата победа на „белите“ в дербито е 5:0 на 22 септември 1953 г. Точни за успеха са Б. Евтимов, П. Патев, Игн. Игнатов, Д. Ташков и Г. Стойчев.
* Най-много голове за Славия в дербито са вкарали: 9 – Д. Ташков-Мирко, 8 – Андрей Желязков и Чавдар Цветков, 7 – Петър Александров
* За „червено-черните“ най-резултатни са били: 9 – Никола Котков, 8 – Атанас Михайлов и Стойчо Стоев
* Най-често срещаните резултати в дербито са: 1:0 – 21 пъти (15 за Славия и 6 за Локо), 3:1 – 17 пъти (7 за „белите“ и 10 за „железничарите“), 2:1 – 16 пъти (7 за Славия и 9 за Локомотив), 2:0 – 13 пъти (10 за „белите“ и 3 за „червено-черните“)
* В последните 10 срещи равносметката е: 4 победи за Славия, 3 равенства и 3 победи за Локомотив, г.р. 13:9 за Славия
* В полза на Славия са отсъдени 21 дузпи (11 вкарани, а за Локомотив – 12 (10 реализирани)
* През първите полувремена са реализирани 163 гола, а през вторите – 184
* В дербито са отбелязани 4 автогола, всичките от състезатели на Локомотив – Ап. Чачевски, Т. Геров, Вал. Дамянов и Цв. Генков
* Автор на най-бързия гол е Марчо Дафчев в 35-ата секунда на 15 май 1999 г., при победата на Локо с 3:2
* Голове и за двата отбора е отбелязал Владко Шаламанов
* Двата тима имат 3 мача в 5 кръг на „А“ група, като в тях има 2 победи за Локомотив и едно равенство
* Дербито е играно 7 пъти през август, като славистите имат 5 победи. Един мач е завършил наравно и един път „железничарите“ бият
 
Заб.: Любопитните факти са от в. „Тема Спорт“.