Славия отбеляза 110 години от своето основаване на церемония, която се проведе пред паметника на първия председател на клуба Димитър Благоев-Пальо, който е разположен непосредствено до стадион „Александър Шаламанов“.

Специално за годишнината бяха извадени документи, които рядко се показват. Сред тях бяха летописната книга на Славия, както и протоколът за учредяване на „белите“. Днес ще се проведе и празнична вечеря в чест на бившите и настоящи футболисти на Славия.

Сред гостите бяха знаменитият бивш футболист на клуба Андрей Желязков, както и дългогодишният успешен лекоатлет и кондиционнен треньор на славистите Трендафил Терзийски. Присъстваха и някои от настоящите юноши на „белите“.

„Искам да кажа няколко думи, най-вече на младите. Обичайте Славия, тук ще се изградите като хора. За мен е голяма чест да присъствам на тази годишнина. Тоз човек, който е основал Славия, заслужава уважение“, заяви Желязков пред паметника на първия председател на клуба.

„За мен Славия е клуб, който е дал много на България във всички видове спорт. Щастлив съм, че съм кадър на „белите“. Като лекоатлет успях да дам много на Славия и националния отбор. Гордея се, че съм израснал в този клуб, който има най-интелигентната публика. Щастлив съм, че работих с едно изключително талантливо поколение, което ми е създавало много проблеми, но не колкото радости. Не можахме да станем шампиони, защото ни пречеха съзнателно, но бяхме шампиони по стил на игра, по себераздаване и по честност“, допълни Терзийски.

Снимки: Антон Узунов, Startphoto.bg