Славия е на първо място сред отборите в efbet Лига, които дават най-много шансове за изява на български футболисти. Това показва най-новото проучване на футболната обсерватория в Швейцария.

Според резултатите от изследването, в 74% е общото време на мачовете на "белите" са играли български футболисти. 29% пък са минутите, дадени на собствени юноши на клуба. Това дава на отбора коефициент от 62,1. Интересното е, че с абсолютно същия показател е и испанският гранд Барселона.

На второ място в България с коефициент 56,1 е Черно море. В тима на Илиан Илиев процентът от дадено време на български играчи е 58. Собствените юноши са ползвани от „моряците“ в 35% от времетраенето на срещите. Трети в класацията на българските отбори е Пирин с 53,3. След това е Левски с 50,8.

WINBET – Ранно изплащане, Бонус Колонка и още много изненади в Спорт! (18+)

В световен мащаб №1 е Атлетик (Билбао), който има коефициент 100,0. Всички играчи, използвани от клуба са с испански произход, а собствените юноши в състава са използвани в 62% от общото време на мачовете. В Топ 10 има само още един европейски клуб – Динамо (Киев). Украинският гранд е с коефициент 88,5.

Проучването на футболната обсерватория обхваща 58 национални първенства и общо 1000 отбори. Резултатите се базират на полученото игрово време на местни футболисти и собствени юноши. Всички събрани данни са за периода 23 април 2023 – 23 април 2024 г.

КЛАСАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ОТБОРИ В ПРОУЧВАНЕТО

ЛИДЕРИТЕ В СВЕТОВЕН МАЩАБ