2019 година почти изтича, а през тези 365 дни се случиха редица треньорски рокади в елитните ни отбори. Може да се каже, че клубовете се делят на две - едните твърдо вярват в наставниците си и не ги замениха през цялата година, а другите направиха по няколко рокади.

Отличниците за годината са Локомотив (Пловдив), Славия, Черно море и Царско село

"Смърфовете" започнаха и завършиха календарната 2019 година с наставник Бруно Акрапович. Златомир Загорчич е несменяем към този момент в Славия и спокойно изкара всички 365 дни начело на клуба, а същото стори и Илиан Илиев в Черно море.

Новакът Царско село си спечели промоция за елита през миналия сезон с наставник Никола Спасов, който продължава да бъде треньор на тима и в края на календарната 2019 година.

На другият полюс е ЦСКА. "Червените" направиха цели пет рокади за годината. На 1 януари 2019-а наставник бе Нестор Ел Маестро. Той беше заменен от Любо Пенев, който изкара на "Българска армия" до 3 май. След него щафетата бе поета от Добри Митов. На 21 юли начело на ЦСКА застана Люпко Петрович, но сърбинът бе заменен от своя помощник и сънародник Милош Крушчич на 2 октомври.

Почти със същия брой рокади е и вечният съперник Левски. "Сините" започнаха годината с треньор Славиша Стоянович, на чието място на 21 януари дойде Георги Дерменджиев. Опитният спец изкара кратък период и на 29 април бе назначен временният вариант Георги Тодоров, който изкара сезона в очакване идването на Петър Хубчев. Бившият национален селекционер завършва годината като треньор на Левски.

Шампионът Лудогорец също беляза календарната 2019 година с рокади. Антони Здравков бе наставник на тима на 1 януари, но на 6 март бе заменен от Стойчо Стоев. Той пък успя да спечели титлата и изкара на поста си до 25 август, когато бе заменен след равенство срещу Славия. Младият Станислав Генчев се справи добре начело на Лудогорец и остана до края на годината, а от 1 януари начело на шампионите застава Павел Върба.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Годината бе бурна за Ботев (Пловдив). "Канарчетата" започнаха 2019-а с Николай Киров начело. Белия обаче бе освободен на 29 юни, а на негово място дойде Желко Петрович. Черногорец обаче не успя да се сработи в клуба и набързо бе уволнен с редица скандали. Ботев завърша годината с треньор Ферарио Спасов, който стабилизира  отбора. 



Етър започна с Красимир Балъков, който обаче потегли за националния отбор през май. На негово място дойде Росен Кирилов. Младият специалист подаде оставка и бе заменен в началото на декември от Петко Петков. 

Преди да поеме Етър, Росен Кирилов бе начело на Витоша (Бистрица). Успя да спаси тима от изпадане, след което замина за Велико Търново. На негово място застана Енгибар Енгибаров. На 17 декември той бе уволнен, а начело на тима вече е Асен Букарев.

Берое, Арда и Ботев (Враца) са трите отбора, които направиха само по една рокада. Старозагорци започнаха годината с Александър Томаш, а я завършват с Димитър Димитров начело. Арда (Кърджали) дойде от Втора лига, а начело на тима до март бе Стойчо Стоев. Той обаче потегли в посока Лудогорец на 6 март и на мястото му бе назначен Стамен Белчев. Към днешна дата бившият наставник на ЦСКА продължава да бъде начело на новака в елита. Ботев (Враца) доста години бе воден от Сашо Ангелов, който бе заменен в началото на декември от Антони Здравков.

Интересното е, че трима специалисти са ръководили по два елитни клуба през календарната 2019 година. Това са Стойчо Стоев (Арда и Лудогорец), Антони Здравков (Лудогорец и Ботев Враца) и Росен Кирилов (Етър и Витоша).
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ