Левски и ЦСКА не са продали нито един играч през настоящия зимен прозорец. Само Славия изми срама на софийския футбол с трансфера на Димитър Велковски в Серкъл Брюж, но сума не беше обявена. Столичани бяха изпреварени от Пловдив, където обяха осъществени две сделки. Първо Локомотив продаде Ален Ожболт на Слован (Братислава) за 350 000 евро. Преди дни пък Ботев трансферира национала Кристиан Димитров в хърватския Хайдук (Сплит) срещу 400 000 евро. Трансфери, които на база родния стандарт могат да бъдат оценени като добри по шестобалната система.
Столицата може да отвърне на удара тези дни, тъй като на някои места трансферният пазар все още е отворен. Левски прави опити да продаде поне един футболист заради жестоката финансова криза, спуснала се над "Герена". ЦСКА също се мъчеше доскоро да продаде Али Соу, но не се получи, макар че на "Армията" няма да имат нищо против, ако зайчето изскочи отнякъде преди затварянето на прозореца. 

Така или иначе обаче Пловдив е с едни гърди напред от гледна точка за продажбите. Уточняваме, че става въпрос само за настоящия зимен пазар, защото в предишните години ЦСКА и Левски имат доста по-големи удари. "Армейците" продадоха за много пари Десподов, Каранга, таже и Мауридес. "Сините" пък сториха същото с Давиде Мариани. Славия също осъществи сделки.
 
Но ако погледнем чисто футболните успехи на терена в последно време, ще видим, че Пловдив пак е пред София. През 2017 година Ботев спечели първо Купата на България, а след това и Суперкупата. Миналия сезон пък финалът за държавния трофей беше пловдивски, след чийто край ликуваше тимът от "Лаута". През 2018-а столицата имаше свой носител на Купата - Славия, след като преди това през 2016-а ЦСКА я спечели.  Но в последните три сезона предимството е за пловдивчани.
 
По принцип всички гледат и сравняват Левски и ЦСКА с Лудогорец, където предимството на разградчани е убийствено голямо.  Но напоследък грандовете на българския футбол остават в сянката не само на разградчани, но и на пловдивчани. За финал още един пример - спомнете си миналата година как Ботев отстрани драматично ЦСКА на полуфиналите.
Димитър АПОСТОЛОВ/БЛИЦ СПОРТ