До края на първенството остават само 4 кръга. След загубата на ЦСКА от Левски борбата за титлата става все по-жестока. Още не се знае и кой отбор ще заеме третото място, даващо право на участие в Лига Европа (новото име на Купата на УЕФА). За третата позиция още спорят Черно море, Локо (Сф) и Литекс. На дъното също е страшно. Освен Беласица, който вече е почти и с двата крака в “Б” група, все още не е ясно кои са другите два отбора, които ще последват петричани във втория ни ешелон.

След 26-ия кръг Локо (Мездра) е на 11-о място с 30 точки. Колкото и близо до зоната на изпадащите да е отборът, едва ли ще има проблеми да се спаси, тъй като до края му предстои домакинства на Локо (Пд) и Сливен и гостувания на Беласица и ЦСКА. От тези четири мача тимът от Мездра има сили да спечели поне един, което ще му гарантира оставането в елита.

Останалите отбори, които до последно ще се боричкат, за да останат в “А” група, са Миньор, Спартак (Варна), Ботев и Вихрен. Тежка се оказва задачата на варненци, които 90 процента ще се сбогуват с елита. Въпреки че в момента тимът е на 13-о място с 24 точки, му предстоят мачове, които на пръв поглед са безнадеждни за печелене на точки. “Соколите” гостуват на Левски, приемат Черно море във варненското дерби, гостуват на Локо (Сф) и в последния кръг приемат Литекс. Единствено в последния кръг Спартак може да вземе нещо от ловчанлии, но тимът на Мъри Стоилов трябва да си е осигурил третото място, което също изглежда малко вероятно. Срещу Левски, Черно море и Локо (Сф) – Спартак е обречен.

Ботев може сам да реши съдбата си, тъй като има най-много мачове с преки конкуренти за оставане в елита. “Канарчетата” първо приемат Миньор, след това гостуват на Пирин, приемат Вихрен и в последния кръг е пловдивското дерби с Локомотив. Дори да вземат двете си домакинства с Миньор и Вихрен, “жълто-черните” не им е гарантирано оставането. Ако обаче откраднат нещо при визитата си на Пирин в Благоевград, Ботев със сигурност ще запази мястото си в “А” група.

В момента Миньор също има 30 точки. Перничани както стана дума, гостуват в следващия кръг на Ботев. След това приемат Черноморец, гостуват на Левски и в последния кръг посрещат Черно море. Ако Миньор успее да победи единствено Черноморец, отборът също ще събере 30 точки, колкото има и Ботев и тогава ще се спаси този, който е с по-добър баланс от преките двубои. През есента Миньор надви Ботев в Перник с 1:0.

Съдбата на Вихрен също не е никак розова. Най-лошото за санданчани е, че имат две поредни гостувания – в 28-ия кръг на Локо (Пловдив) и в 29-ия кръг на Ботев. В следващия кръг Вихрен посреща Пирин и трите точки са задължителни, за да може отборът да съхрани някакви шансове за спасение. Двете визити в Пловдив ще решат съдбата на отбора на Коко Динев и по-точно двубоят с Ботев. Който от двата тима спечели срещата, ще запази мястото си в “А” група.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Програма на изпадащите отбори до края
27 кръг
Ботев – Миньор
Левски – Спартак (Варна)
Вихрен – Пирин

28 кръг
Локо (Пловдив) – Вихрен
Пирин – Ботев
Миньор – Черноморец
Спартак (Варна) – Черно море

29 кръг
Локо (Сф) – Спартак (Варна)
Левски – Миньор
Черноморец – Пирин
Ботев – Вихрен

30 кръг
Локо (Пд) – Ботев
Вихрен – Черноморец
Миньор – Черно море
Спартак (Варна) - Литекс 

Класиране след 26-ия кръг в дъното на "А" група

10.  Пирин  13 30:42  31 
11. Локо (Мездра)  12  32:37  30 
12.  Миньор  13  18:35  27 
13.  Спартак (Варна)  5 12  17:34  24 
14.  Ботев  14  24:44  24 
15.  Вихрен  17  23:39  23 
16. Беласица  18  19:62  14