Новият директор на детско-юношеската школа на ЦСКА Спас Джевизов от днес официално започна работа. След като беше представен от изпълнителния директор в клуба Венци Живков легендарният нападател проведе среща с децата и родителите. Репортер на БЛИЦ присъства на първото подобно мероприятие в историята на детско-юношеската школа в ЦСКА.

“За първи път се прави подобно нещо в ЦСКА. Искам от тук нататък да имаме добри взаимоотношения, за да може вашите и наши деца да станат победители. Заставам пред вас и мога да говоря откровено, защото не съм взел няма и да взема нито една стотинка от никого. Забравете, просто забравете за тези неща. Простотиите в ЦСКА приключиха с моето идване, точно от днес. Аз съм чорбаджията, аз уволнявам и назначавам, имам пълен картбланш от ръководството. Ако не ми хареса, чао и си заминавам. Не ме интересува кой на кого е син, майка му коя е. Ще играе това момче, което заслужава и има талант. Не може всички да станат звезди, разберете. За последните години успяхме да изкараме три момчета на средно европейско ниво – Иван Иванов, Александър Тонев и Михаил Александров. Ето, ще ви кажа, че и моят внук иска да е футболист, иска да е звезда. Но не става, дебел е, не става и ще стои отстрани. Не си и помисляйте, че ще действаме по онзи начин (б.р. – показва с пръсти търкане на пари). Не ме интересува какво се е случвало преди мен, при старото ръководство на школата. Ако някой се опита да дойде и да постъпи по този начин, изхвърча. Родителят, заедно с детето и през изхода, ето го там (б.р. – сочи към главния вход на “Армията”). Ще ме чуе целият стадион, чак до “Герена”. Треньорът ще бъде дисциплинарно уволнен, ще бъда безкомпромисен в тези неща”, заяви Спас Джевизов пред около стотина родители, които присъстваха на срещата.

“Събрал съм добри треньори, всички до един минали през ЦСКА. На всички имам доверие и знам, че те милеят и знаят как да направят победители. Трудно им е и на тях, защото треньорите преди това не бяха взимали 5-6 месеца заплати. А те са хора като вас, имат семейства, деца и хиляди проблеми. Ще се постарая от тук нататък да се плаща редовно и навреме. А те да работят с децата ни. Който треньор се заиграе с някой родител, жална му майка, на момента изхвърча през вратата. Дотук. Край! Всички добре знаете какво означава за мен червената звезда. ЦСКА е животът ми. Върнах се и тук ще си остана завинаги. Не мога да разчитам на сърби, македонци и други такива, които не знаят къде работят”, продължи с пламенното слово новият директор на школата.

untitled8.jpg

“Трудно ще върнем позициите, защото през последните години сме изостанали доста. Като погледнах класирането и видях къде са отборите на ЦСКА, ми стана лошо. Ще работим, пак ще работим и единствено ще мислим за работа. Свалям този костюм, обувам цървулките и отивам при децата. Всеки ден ще бъда тук, ще гледам всяка тренировка, искам ред и дисциплина. Двата представителни отбора (до 17 и до 19 години) ще получат пълна екипировка, децата ще бъдат облечени изцяло, те ще представят школата на ЦСКА. И за другите ще има, но малко по-нататък. Лошо е, че няма къде да тренираме. И затова обаче съм помислил и съвсем скоро ще разберете нови неща. Част от отборите ще ползват изкуствен терен близо до стадиона, един от най-добрите в София. Не мога да оставя децата да се мотат насам и натам, да играят на сгурия и на такива неща”, каза още Джевизов.

“Не приемам нищо освен победата, нито равен, нито загуба. Когато едно дете облече червената фланелка, искам да се гордее и да знае, че е най-добрият футболист. Били сме ги ония със сините фланелки и пак ще ги бием. Чакайте, че им забравих името (б.р. – има предвид “Левски”). Аз не познавам друг отбор и не споменавам друго име освен ЦСКА. Ще минем и ония с белите чаршафи, и на тях не се сещам името (б.р. – Славия). Идвам от едно село, не се сещам кое беше, където наистина един човек правеше чудеса и издържаше децата. Трудно ще ги догоним в началото, но след това пак ще правя кълба от радост по терена. Правил съм ги, защото моите деца от ЦСКА са ме радвали. Ние с тях си знаем едни песни и пак ще ги пеем, когато наближат мачовете с ония от другия отбор. Но няма да позволя на нито един родител да псува като каруцар на трибуните, искам уважение от вас, ще го имате и от мен”, завърши Спас Джевизов.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ