Проблемът не е в това, че ЦСКА загуби от Базел, а че се предаде без да пусне капчица кръв. Безидейно, анемично, скучно, фалшиво. Така играха “червените” в четвъртък вечер. За разлика от култовия сектор “Г”, който отново беше в Европа. Бебетата на Любо Пенев като че ли спряха да растат и да се развиват след победата над Левски с 2:0. Оттогава до днес стрелките на “Армията” започнаха да спират, за да се заковават на едно място. И да увиснат надолу, когато ЦСКА трябваше да свери времето си с швейцарския часовник. А той безмилостно показа, че “червеният” отбор изостава вместо да напредва. В три поредни мача от първенството тимът буксуваше и спечели на мускули, както и с определена доза късмет - срещу Монтана, Сливен и Ботев.  Заблудата обаче витаеше из Борисовата градина, забулвайки грешките и реалността. За да дойде Базел. Спор няма, швейцарците са най-класният отбор в група “Е” на Лига Европа. Но ще бъде истинско престъпление, ако се търсят нови оправдания. Базел все пак не е европейски колос, а ЦСКА за цели 90 минути не организира нито една свястна атака, не създаде и едничко стопроцентово положение. Грешките в защитата и в халфовата линия бяха повече от окапалите листа, нападали по алеите край Националния стадион “Васил Левски”. Аз съм убеден, че Любослав Пенев ги е видял и че съвсем скоро ще реагира. Няма ли реакция от негова страна, тръгналият да качва върховете “армейски” отбор може да потегли надолу към дъното, от което Левски в момента прави неистови опити да се изтласка. То си е повече от ясно, че липсва всякаква надежда ЦСКА да прескочи групите. Май както е тръгнало и мечтите поне за победа също взеха да политат към небето. Но насреща се задават сериозни тестове в родното първенство, което, колкото и жалко да изглежда, току-виж от ниско стъпало се превърнало във висока бариера за “червените”. Поради факта, че трансферният прозорец е затворен, Любо ще прави промени с наличния материал. Но през зимната пауза Пенев е длъжен да смени няколко елемента, в противен случай градената от него “армейска” машина съвсем ще заскърца и ще се разпадне. Най-задължителни са рокадите в защитата. Кирил Котев вече е изпята песен, а двамата с Иван Иванов се надпреварват кой ще извърши по-голяма идиотия. След като Кирчо логично бе заменен на полувремето в мача с Базел, през втората част палката на безумието прие Сашко Бранеков. В тези минути на няколко пъти публиката се “наслади” на следната сцена – вратарят Караджов нескопосано подава топката на Бранеков, който, движейки се по терена, сякаш е в безтегловност, с кански мъки я добутва до Павката Виданов. Той от своя страна, заклещен от трима швейцарци, развява байрака и я връчва на противника.
Нескопосаното изнасяне на топката, аматьорското пласиране на защитниците и липсата на градивни халфове са най-силните болежки в състава на ЦСКА.  За да заработи отново “червеният” часовник, а след време да започне да изпреварва времето, д-р Любослав Пенев има една-единствена алтернатива – да излекува понастиналите си бебета.
Добре че и съдбата бе благосклонна в четвъртък вечер, непозволявайки този път на “червените” да летят в облаците на заблудата. Я си представете, че ЦСКА бе измъкнал точка от Базел след слаба игра и случаен шут. Така както победи Сливен с 1:0, когато в последната минута гостите изпуснаха не 100, а 1000-процентово положение. Падението дойде в точния момент, в който Любослав Пенев осъзна, че отборът му не е готов за Европа. Казано по-точно – ОЩЕ не е готов.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ