10:00 часа, Централни софийски гробища. Хора със сини фланелки, шалчета и шапки прииждат от всички страни. Хора с побелели коси, мъже на средна възраст и малки деца. Всички говорят за Гунди и Котков. За големите български футболисти, които днес преди 40 години загинаха трагично в автомобилна катастрофа на Витиня. “Той е жив, защото ги помним”, пише на табелка на възрастен мъж, който я стиска в ръцете си, сълзи напират в очите му. Всички са на гроба на великите футболисти и личности. Направиха изключение собственикът на “Левски” Тодор Батков и треньорът Георги Иванов. Нямаше го и финансистът Константин Баждеков, който по това време преговаряше колко пари ще влязат в касата на “сините” от телевизионните права.

“Как не ги е срам, къде са. Нали са големи левскари, особено Гонзо. Правец е на половин час път от София, нямат оправдание”, гневяха се фенове на “Левски” пред репортер на БЛИЦ. Възрастни привърженици допълваха: “А шефът на БФС къде е, нали прекара кариерата си в “Левски.” Отсъствието на високопоставени личности и шефове в лъскави костюми не беше важно. На гробищата бяха най-верните, тези които почетоха паметта на Гунди и Котков.

Почти един час преди началото на панахидата около гроба беше пълно с хора, всеки чинно чакаше реда си и поднасяше цветя. В 11:22 часа пристигна и съпругата на Гунди – Величка Аспарухова, която се приближи и изслуша песнопението на свещениците. Реч произнесе членът на Управителния съвет Георги Марков, който припомни за двамата велики футболисти. Дете със синя фланелка и №9 на гърба стискаше свещичка и плачеше, баща му го помилва по главата и каза: “Двамата бяха велики, сега няма такива като тях.”

Около гроба на Гунди и Котков се наредиха легендите на “Левски” Сашо Костов, Павел Панов, Войн Войнов, Джеси Стоянов, Добромир Жечев, Георги Цветков. Пристигна и легендарният футболист на ЦСКА Димитър Якимов, той единствен представи “червените” на поклонението. Около 200 фена изчакаха няколко минути, след което и времето се разплака за Гунди и Котков. Заваля лек дъждец, за да се слее със сълзите за двамата велики българи.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ

Вдовиците в синьо: Гунди и Котков не са пили преди смъртта си

Рехабилитаторката Снежана Йорданова: Обожателки изляха цяла кофа мармалад върху "Алфа-ромео"-то на Гунди!

GUNDI_40G_121.JPG

GUNDI_40G_071.JPG

GUNDI_40G_110.JPG