ЦСКА приема Локомотив (София) в столичното дерби на 15-тия кръг в “А” група. Двубоят е днес от 13:30 часа на Националния стадион “Васил Левски” и ще бъде предаван пряко по БНТ.

Емил Велев отново се изправя срещу “червените”, този път като треньор на Локомотив (София). Кокала извежда четвърти различен тим срещу ЦСКА. Досега в треньорската си кариера е бил начело на “Левски”, Славия и Локомотив (Пловдив). С трите отбора наставникът е постигнал 2 победи (2:0 с “Левски” през пролетта на 2009 година) и със Славия (1:0 през есента на 2010 година). Особено сладък е успехът през пролетта на 2009-та. На 9 май “сините” побеждават с 2:0 и се доближават само на 1 точка от лидера ЦСКА с треньор Любослав Пенев. Впоследствие “армейците” падат в следващия кръг от Черно море във Варна с 0:1, а “Левски” громи Спартак Варна с 5:0 и излиза начело. До края “сините” и Емил Велев удържат върха и стават шампиони – за последно, от тогава не успяват да финишират със златните медали.

През пролетта на 2011 година Кокала води два пъти Славия срещу ЦСКА в рамките на един месец. На 16 април двата тима играят в “А” група. “Червените” печелят с 1:0 на Националния стадион. През цялото време феновете на ЦСКА побъркват Велев с обидни скандирания. Закачката между двете страни е от десетилетия. Кокала е една от емблемите на “Левски” като футболист, изиграл е над десет дербита с “червените”. Винаги е бил от първите, които скача в разправии, ако се наложи. Не е тайна, че той е един от левскарите, които мрази от дъното на душата си ЦСКА, повтаря го постоянно. Велев стига до там, че не назовава името на отбора от Борисовата градина, когато говори. Винаги гледа да удари словесно противника, прави го с типичните си шеги, не пропуска да се подиграе на слаб резултат или когато е постигнал победа. На въпросния мач ЦСКА – Славия през пролетта на 2011-та привържениците го скъсват от псувни и обиди. В един момент Кокала застава до резервната скамейка и се подпира на нея. Свива ръката си и показва среден пръст. Това подлудява агитката. След мача Кокала казва: “Освиркват ме, защото много пъти съм бил ЦСКА. Като гледам колко малобройна е тяхната публика какви успехи искат да имат. По време на мача не съм се заяждал с тях. Просто им казах да викат повече." Очаква се наказание от Дисциплинарната комисия заради средния пръст, но Велев показва актьорско майсторство: “Няма как да ме накажат, след като не съм показвал нищо. Просто така си бях поставил ръката на козирката на скамейката, комуникирах с помощниците си в този момент”, коментира Велев.

Само месец след скандалната случка ЦСКА и Славия отново играят помежду си, този път на финал за Купата на България. “Червените” печелят трофея след успех с 1:0.

След Славия Емил Велев води два пъти Локомотив (Пловдив) срещу ЦСКА – през пролетта на тази година и есента на настоящото първенство. През пролетта ЦСКА бие “смърфовете” в Пловдив с 3:0, а в началото на този сезон двата тима правят 0:0 в Сливен, тъй като “армейците” са наказани с лишаване от домакинство.

Емил Велев и Стойчо Младенов имат два мача като треньори един срещу друг. Легендата на ЦСКА печели с 3:0 през пролетта на сезон 2011/12 - гостуване на Локомотив Пловдив. През есента на настоящия шампионат двамата треньори се разделят при 0:0 (ЦСКА - Локомотив Пловдив в Сливен).

Емил Велев срещу ЦСКА:
Като треньор на “Левски”
Сезон 2008/09
Левски – ЦСКА 1:1
ЦСКА – Левски 0:2

Като треньор на Славия
Сезон 2010/11
Славия – ЦСКА 1:0
ЦСКА – Славия 1:0
Финал за Купата на България
ЦСКА – Славия 1:0

Като треньор на Локомотив (Пловдив)
Сезон 2011/12
Локомотив (Пловдив) – ЦСКА 0:3
Сезон 2012/13
ЦСКА – Локомотив (Пловдив) 0:0
Общо: 7 мача, 2 победи, 2 равенства, 3 загуби, г.р. 4:6

Стойчо Младенов срещу Локомотив (София):
Сезон 2002/03
Локо (София) – ЦСКА 0:2
ЦСКА – Локо (София) 2:0

Сезон 2004/05
Литекс – Локо (София) 2:0
Заб.: Стойчо Младенов е треньор на Литекс

Сезон 2006/07
ЦСКА – Локо (Сф) 4:1

Сезон 2007/08
ЦСКА – Локо (Сф) 3:1
Локо (София) – ЦСКА 0:0

Сезон 2011/12
ЦСКА – Локо (Сф) 4:0
Заб.: 7 мача, 6 победи, 1 равенство, г.р. 17:2