Дали ще има нова промяна на формата във футболната Първа лига, ще разберем в сряда. Тогава предстои заседание на Изпълкома на БФС, на което ПФЛ ще направи своето предложение. Както е известно вече, става въпрос за увеличаване броя на отборите на 16, а не 14, както е в момента. При това положение няма да има изпадащи след края на настоящия сезон.

Вероятната реформа предизвика множество реакции, някои от които доста негативни. Клубове, специалисти и журналисти твърдят, че гласеният нов формат на първенството, в който няма да има баражи, ще бъде безинтересен и даже ще се увеличат възможностите за игра на черно тото.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

БЛИЦ разбра какво ще бъде конкретното предложение на Професионалната футболна лига, зад което стоят и някои членове на Изпълкома на БФС.

Става въпрос за следното.

От новия сезон ще има 16 отбора, но плейофите остават. Ще има редовен сезон, след което и втори такъв по подобие на настоящия. Тогава отборите ще бъдат разделени на първа шестица, втора шестица и четворка. Четворката ще бъде съставена от последните четири тима в класирането, които ще водят битка за оцеляване. Първият от тях ще запази мястото си в елита, вторият отива на бараж с третия от Втора лига, а последните два ще изпаднат. Победителят от втората шестица пък, т.е. – седмият в крайното класиране, пак ще играе бараж както е в момента, за участие в европейските клубни турнири.

Ще се гласува ли това предложение, ще стане ясно вдругиден. Ако това се случи, през настоящото първенство само последният в крайното класиране ще играе бараж с третия от Втора лига за място в елита. Първите два от второто ниво на футбола ни влизат в Първа лига (Пирин вече го направи, вероятно другият ще е Локо (София).