Напусна ни само на 44-годишна възраст в горещото лято на 2010 година. Той беше един от най-добрите, коректните и винаги беше усмихнат. Николай Стоянов - един от най-добрите не само пловдивски, а и български спортни журналисти. За него нямаше тайна в новинарството, футболът и новините му бяха в кръвта. Силното му перо винаги бе на място, признаха го всички.

Почти четири години по-късно на бял свят вече е животът на Ники. "Книгата, която не бих издал" пресъздават неговия живот в спортната журналистика. Любопитни истории, новини, интервюта и всичко, което той писа през цялата си кариера. "В книгата са събрани в хронологичен ред статиите, които Ники публикува в различни вестници, за да се запази автентичността на написаното от него. Няколко пъти му предлагах да издаде сборник със статии, но той казваше, че трябва много да се работи, за да бъде издадена книга. Заради това сега взех инициативата в свои ръце и чрез дарители и приятели на Николай книгата вече е на бял свят", каза вдовицата му Жана.

Доцент Владо Янчев направи презентация на творението и каза: "Авторът, който ни е събрал тази вечер, неотменно присъства през годините в света на пловдивската спортна журналистика. Той е една своеобразна енциклопедия в спортния живот на града под тепетата. Прецизен и уважаван журналист с присъстващата деликатност", каза доцентът.

Над 100 приятели, почитатели и хора от спортната общественост в Пловдив се събраха в хотел "Империал" на представянето на книгата. На събитието дойдоха легендите Динко Дерменджиев и Георги Убинов, Каспар Симеонов, Атанас Узунов, бившият кмет и настоящ общински съветник Славчо Атанасов и много други.

0000000000000000000000000000000IMG_1342.jpg

Чико два пъти взе микрофона, при първия път не успя да каже нищо. Просто се развълнува и разплака. После все пак сподели: "Не тъгувайте толкова, защото Ники е жив и винаги ще остане жив в сърцата ни." Дерменджиев си спомни колко време Ники го е "преследвал" за интервю. "Притеснявах се дали ще бъде коректно. След като видях, че всичко е наред, станахме приятели", припомни си Динко Дерменджиев.

Големият бивш нападател на Марица и "Ботев" Георги Убинов се развълнува и не успя да каже нищо, а бившият вратар на Локомотив (Пд) Васил Камбуров добави: "Ники завинаги ще остане с мен, той не си е отишъл. Много го обичам и ценя."

Атанас Узунов даде предложение преди евроизборите да бъде организиран футболен турнир в Пловдив в негова памет за деца продени 2001, 2002 и 2003.

Главният редактор на вестник "Марица" Руси Чернев също си спомни за миналото: "Познавах Ники още докато беше учител. После го подтикнахме да стане журналист, бяхме сигурни и знаехме, че това е неговото призвание."

От София пристигна бившият треньор на Локомотив (Пловдив) и настоящ на Локомотив (София) Стефан Генов.

Накрая Жана благодари на всички, които уважиха събитието и каза: "Пазете и събирайте това, което сте публикували, защото вестникът отминава. Това, което е написано в сайта, си отива, не отлагайте нещата за утре, защото няма утре. Събирайте и ги издавайте сега, за да остане за поколенията."
КРИСТИНА ИВАНОВА/БЛИЦ