България гостува на Швеция днес от 21:45 часа в световна квалификация. Двубоят е на стадион "Френдс Арена" в Стокхолм. Когато става въпрос за мач с Швеция, идват най-големите кошмари за българския футбол. Дори с най-силните си поколения нашите не са успявали срещу един от най-неудобните ни противници. За последно имаме успех срещу шведите през 1967 година. Почти половин век се мъчим, но не успяваме да ги победим. За последно сме вкарали гол на "тре кронур" през 1993 година. На 8 септември 1993 година направихме равен 1:1, а от тогава последваха шест поредни загуби при голова разлика 0:17.

Петър Хубчев вероятно ще направи промени в стартовия състав. Появиха се информации, че на вратата титуляр може да застане Божидар Митрев за сметка на Владислав Стоянов. В защита обаче са далеч по-големите пробойни. Ако трябва да бъдат правени рокади, именно отбраната е най-невралгичната зона.

В средата на терена на мястото на Симеон Славчев почти сигурно титуляр ще излезе Ивайло Чочев. Подобна смяна е съвсем логична, след като Чочев е един от двамата българи заедно с Тонев, който играе в едно от първенствата на Топ 4 в Европа.

Логична изглежда смяната на Михаил Александров. Ако той бъде изваден от титулярния състав, схемата може да придобие вида 4-2-3-1. Тримата офанзивни играчи ще бъдат Ивелин Попов, Георги Миланов и Марселиньо, а на върха на атаката ще се избира между Андрей Гълъбинов и Димитър Рангелов.

ШВЕЦИЯ - БЪЛГАРИЯ
Днес от 21:45 часа
Стадион: "Френдс Арена", Стокхолм
Съдия: Майкъл Оливър (Англия)
Пряко по БНТ

Вероятни състави:

ШВЕЦИЯ: Олсен, Лустиг, Гранквист, Линделоф, М. Олсон, Екдал, Хийемарк, Дурмас, Форсберг, Берг, Тойвонен
Резерви: Тойвонен, Франсон, ниман, Аугустинсон, Крафт, Вендт, Клаесон, Роден, карлгерен, К. Йонсон, П. Янсон
Селекционер: Яне Андерсон
 

Резултат с изображение за bfs БЪЛГАРИЯ: Божидар Митрев, Страхил Попов, Александър Александров, Димитър Пиргов, Живко Миланов, Ивайло Чочев, Светослав Дяков, Марселиньо, Георги Миланов, Ивелин Попов, Андрей Гълъбинов
Резерви: Владислав Стоянов, Васил Божиков, Божидар Чорбаджийски, Антон Недялков, Симеон Славчев, Мартин Райнов, Тодор Неделев, Александър Тонев, Димитър Рангелов
Контузен: Йордан Минев; Наказани: няма
Селекционер: Петър Хубчев

Баланс: 14 мача, 2 победи за България, 2 равенства, 10 загуби, г.р. 8:26

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​

Любопитни факти:

*Три мача са се играли на неутрален терен - в Дюселдорф (0:0) среща от предварителната група на световните финали през 1974 година, 0:4 в САЩ на световното първенство и в Лисабон (0:5) в среща от предварителната група на еврофиналите през 2004 година.

*От 14-те мача 3 са били контрлоли, 4 от европейски квалификации, 2 от световни финали, 4 са световни квалификации и 1 от еврофинали.

*За България най-много срещи - по 6, са играли Златко Янков. 5 има Ивайло Петков, 4 - Трифон Иванов, Красимир Балъков, Ивайло Йорданов и Росен Кирилов, 3 - Димитър Пенев, Христо Бонев, Георги Димитров-Джеки, Йордан Лечков, Цанко Цветанов, Емил Костадинов, Христо Стоичков, Мариан Христов, Димитър Иванков, Стилиян Петров и Здравко Лазаров.

*По 4 гола за Швеция имат Хенрик Ларсон и Фреди Люнгберг, по 2 имат Златан Ибрахимович, Кенет Андерсон, Мартин Далин.

*Автори на осемте гола за България са на Петър Жеков, Динко Дерменджиев, Георги Аспарухов, Никола Котков, Васил Митков, Пламен Марков, Чавдар Цветков и Христо Стоичков.

*На 10 октомври националният ни отбор е играл 3 гостувания - от тях две загуби и едно равенство. Пораженията са през 2009 година от Кипър с 1:4 и 0:3 през 2015 година от Хърватия. Равенството е 0:0 в Лондон срещу Англия през 1998 година.