Най-успешният български клубен футболен треньор - Станимир Стоилов, даде обширно интервю за предаването "Kод Спорт" по TV+. Във втората част на разговора с наставника на Астана ще разберете идеите му за футбола, както и причините за слабото представяне на любимия му "Левски" през последните години.

ЗА РАЗДЯЛАТА С ЛЕВСКИ

"Не съм имал нищо лично спрямо Тодор Батков. Напротив - до ден-днешен имаме нормални човешки отношения. Благодарен съм, че получих шанс. Мисля, че и ние с работата си се отблагодарихме. Тандемът Сираков - Стоилов не се разби, но след като бяхме уволнени, аз вече трябваше да отивам да работя, докато Сираков по принцип няма желание да работи в други клубове в България. Аз не исках да се връщам в "Левски", докато собственик бе Тодор Батков и също така без Наско Сираков. Мисля, че ние винаги можем да работим много добре, просто нямаше място, където да го правим по различни причини. Искам "сините" да вземат трофей този сезон, за да не забравят младите футболисти и младото поколение, че "Левски" е велик клуб".

ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ФУТБОЛ

"Първо трябва да си развием детско-юношеските школи, да поставим там сериозни хора, които да работят. Да им се поставят задачи, планове за работа, да се изисква от тях, да сме по-търпеливи, естествено да ги възнаградим. В един клуб има девет чужденци, които получават по 10 хиляди евро играят-неиграят, а треньорът в школата да получава 1000 лв. и ти да искаш от него... Другият проблем е базата. Никой не иска да инвестира в нея. Ако мислиш за клуба си, това ти е първата стъпка, която трябва да направиш. Аз, когато станах треньор, без да осъществим нито един трансфер, направихме мисля първия изкуствен терен в България - на "Герена", за да може да има къде да тренираш денонощно школата. Така след 2-3 години 50-60% от футболистите, даже и повече - 70-80% бяха играчи от школата на Левски. При нас думата професионализъм е, когато трябва да ти плащат и когато трябва да излезеш и да кажеш "ние сме професионалисти, продължаваме напред". Обаче не сме професионалисти на тренировка, във възстановяването си, в почивката, в режима и т.н. Мисля, че това успях да го постигна специално в "Левски", футболистите станаха професионалисти в истинския смисъл на думата. За мен колектив трябва да има на тренировки и на мачове. През другото време всеки си има собствен живот. Ако искат да не се и поздравяват даже, но на терена и в съблекалнята трябва да са наистина футболен колектив".

Цялото интервю със Станимир Стоилов гледайте в неделя от 12.30 часа в "Код Спорт" по TV+!

КРАСИМИР МИНЕВ, ВЛАДИМИР ПАМУКОВ