Стартът на програмата за развитие на масовия футбол в България бе даден днес на пресконференция в зала "Родина". Първите занимания с деца ще бъдат на 19 май, който е и официалният ден на УЕФА, посветен на масовия футбол. За място на първата среща е избрана базата на НСА, където от 17 часа ще се проведат занимания с над 300 деца от първи до четвърти клас.

На срещата с медиите изпълнителният директор на БФС Борислав Попов представи програмата и нейните цели. От няколко години тя се популяризира от УЕФА в редица европейски страни под наименованието "Grassroots" и е социална програма.

"Програмата не е кампанийна и няма състезателен характер. Заниманията ще се провеждат целогодишно в различни градове на страната. Освен София, готовност за обучение на децата по програмата "Grassroots" имат в Благоевград, Русе, Разград и Видин. Заниманията ще се водят от организатори по масов футбол, които са специално обучени. В бъдеще те ще преминат и втори курс, който е на по-високо ниво", обясни г-н Попов.

В специално създадената комисия по програмата е включен и председателят на ФК "Лъвчетата" Венцислав Гаврилов, който има доста голям опит в организирането на занимания с деца. От 25 до 30 май в Зимния дворец на спорта ще има футболен празник за децата в предучилищна възраст на София. Координатор на програмата е Тервел Златев. /БЛИЦ