С 39 гласа “за“, 2 въздържал се и нито един против, Общинският съвет прие точка 16, която беше включена вчера извънредно в дневния ред и по този начин се даде началото на процедура по отдаването на концесия на стадион “Христо Ботев“.

Минималната сума, която трябва да бъде вложена е 14 млн. лева, но плановете на собственика на “канарчетата“ Цветан Василев са за 20 млн.. Банковата гаранция преди подписването на договора ще е в размер на 1 млн. лева. Очаква се концесионният договор да бъде подписан до 2 месеца.

Плановете на общинското ръководство на Пловдив бяха процедурата да се гласува на 24 януари, но през вчерашния ден се взе решение, тя да влезе в дневния ред на заседанието.

Плановете на ръководството на “жълто-черния“ клуб са новото съоръжение да е с капацитет 18 000 седящи места и да отговаря на всички критерии на УЕФА. Общата площ на стадиона ще е 51 декара. Строителните дейности ще започнат веднага след подписването на договора между общината и футболния клуб. Докато те траят, “Колежа“ няма да бъде затварян, а паралелно с тях ще се играят и футболните срещи. Култовата “Трибуна Изток“ ще е първата стъпка от строежа.

Стадион “Христо Ботев“ трябва да е напълно завършен през 2014 година, а през 2015 година ще е домакин на Евроейското първенство за юноши, като на него ще се играе и финалната среща.