Треньорът на Черно море Стефан Генов заяви в интервю за БЛИЦ, че е очаквал победата над "Левски" и я приема напълно нормално. Както е известно, "моряците" не бяха нанасяли поражение на "сините" в първенството от почти 33 години. В събота обаче избраниците на Чечо съкрушиха гранда от София с 3:1 след попадения на младока Илиян Капитанов, Хермес Паломино и Димитър Петков.

- Г-н Генов, осъзнавате ли какво сторихте? Черно море не беше побеждавал "Левски" над 30 години...
- Очаквах го. Бяхме подготвени за тази победа. Постигнахме я напълно заслужено. Видя се, че надиграхме "Левски". И през пролетта можехме да ги бием, но нямахме късмет.

- Отпадането на "Левски" от евротурнирите помогна ли ви в този момент?
- Мач с мач е коренно различно. Не мога да свързвам двете неща. Отпадането от Спартак (Търнава) дори трябваше да ги амбицира. Нуждаеха се от победа срещу нас, за да измият срама. Търнава е посредствен отбор и съжалявам, че отпаднаха от тях. Аз съм българин и исках всичките наши отбори да продължат напред в Европа.

- Как надъхахте футболистите си преди вчерашния мач, казахте ли им нещо по-специално?
- Не беше нужно по-специално надъхване. Аз работя с много интелигентни и разумни хора. Те разбраха, че това е най-удобният момент да бием "Левски" и най-после да сложим край на тази толкова дълга серия без успех срещу тях. В дните преди мача го чувствахме. Усещахме, че най-после ще ги победим.

- Новото попълнение Хермес Паломино изигра силен мач, вкара и гол. Много хора не го бяха гледали преди този двубой. Кажете нещо повече за него.
- Привлякохме го от Венецуела. Много добър нападател. Гледах го преди месеци на дискове. Доста записи наблюдавах, грабна ми окото. Бях убеден, че ще ни свърши работа. Имахме необходимост от нападател и го привлякохме. Благодаря на ръководството, че ми го осигури. Но Паломино още нищо не е показал. Срещу "Левски" не демонстрира 100% от възможностите си. При него нещата са по-сложни. Досега е играл само във Венецуела. Нужно му е време за адаптация.

- Той ли е новият Гара Дембеле в българския футбол?
- Паломино е друг тип футболист. Дори смея да твърдя, че е по-добър от Дембеле. По-техничен е от Гара, по-градивен футболист. Взели сме го, за да вкарва голове. Дано е жив и здрав и да бележи във всеки мач.

- Несъмнено с тази победа вдигате летвата. Ще успеете ли да продължите да радвате феновете си с победи срещу грандове?

- Да, наистина е така. Сега вдигаме доста летвата и трябва да я скачаме. Момчетата сигурно малко ще полетят в облаците, но аз ще ги приземя. Трябва да сме здраво стъпили на земята, защото ни чака много работа. Следващият кръг гостуваме на "Ботев" (Враца). Не си правим илюзии и знаем, че ще е тежко.

- В Черно море говорите ли си за шампионската титла, ще я атакувате ли?
- Много е рано да мислим за това. Разумни сме и знаем, че още нищо не сме постигнали. Много, много работа ни чака.

- Meчтаете ли за Лига Европа, с която се разминахте миналия сезон?
- Да, наистина мечтаем за Лига Европа. Тази мечта е безплатна. Ако има феърплей, можем да се класираме. През миналия сезон бяхме много близо, но странични фактори ни лишиха от участие в евротурнирите.

- Справи ли се Таско Тасков с мача?
- Да, дори след двубоя влязох в стаята и поздравих съдиите. Те спомогнаха за добрия тон и поведение в мача. Рядко ми се случва да влизам в съдийската стая след среща и да ги поздравявам. Но този път нямаха грешки. Всичко беше много добре.

- В мача с "Левски" гласувахте доверие на младока Илиян Капитанов, пускайки го титуляр. Рискувахте ли с този ход?

- Бях убеден, че ще оправдае очакванията. Така и стана. Видяхте, че Илиян вкара гол. Той не само притежава добри качества, а е и психически много стабилен. Отличен играч е за неговата възраст. Радвам се, че вкара на "Левски" и съм убеден, че това няма да му е единственото попадение. Ще видите, че ще вкарва още много.

- Какво става с Миро Манолов? Влезе като резерва и в двата мача. Ще възвърне ли скоро формата си и заради Паломино може ли да загуби титулярното си място?

- Не, няма да си загуби мястото. Много обичаме Миро - аз, феновете... Трябва му време. Все пак 19 месеца беше извън терените. Никак не му е лесно в момента. Загубил е формата си. Най-важното е да е жив и здрав и повече да няма контузии.

- Какво си казахте с Георги Иванов-Гонзо след мача?

- Пожелахме си успех. Казах му, че не трябва да прави трагедии от загубата. Лошото при него е, че много и постоянно го атакуват. Но Георги е силен характер и смятам, че ще пребори с трудностите. Той си остава завинаги един от лидерите в българското първенство. Те са "Левски" и винаги ще останат големия отбор.

- Радвате ли се, че го бихте и поне малко не ви ли стана мъчно за него, след като знаем, че сте близки със семейството му от много години?
- Стана ми радостно, че го бих. Не ми е мъчно. И те да бяха били, и той щеше да се радва. Това просто е една игра. Само един е победителят. Няма как, така е. Това е спорт, а не война. Моите взаимоотношения с Гонзо нямат значение. Постоянно се говори за това, а не трябва. Познавам го от дете. Голям мъжкар е. Свикнал е да се справя с трудностите. Убеден съм, че и сега ще е така. Желая му успех.

- Спокоен ли е за поста си в "Левски"?
- Не сме говорили такива неща. Нямам представа дали ще го оставят. Не може след една загуба и веднага да му искат главата. Няма как да се правят генерални заключения - ставаш или не ставаш за треньор.

- Къде поляхте успеха?
- Бяхме на дискотека до ранните сутрешни часове. Прекарахме много весело, но момчетата си го заслужиха. И аз уважих празненството. В неделя им разреших да отидат с приятелките си на плаж, но от понеделник вече няма да е така. Чака ни много работа.

- Осъждате ли нападението на левскарите срещу феновете на Черно море след края на мача?
- Жалко, много жалко е това, което се е случило. Тези прояви не са спортсменски прояви. Хулиганите трябва да бъдат премахнати от стадионите. Във всяка агитка има такива хора. Нужен е контрол. Трудно е, но трябва нещо да се направи.

- Какво ще кажете на феновете на Черно море?
- Най-вече да бъдат толерантни. Трябва да са по-търпеливи към нас. Понякога нещата не се получават. В такива моменти много са ни необходими. Когато побеждаваме е лесно, с нас са и ни подкрепят. Но така трябва да бъде и в трудните за отбора моменти.

- Скоро ще видим ли футболист на Черно море в националния отбор?
- Не мога да си обясня защо не се разчита на Георги Илиев. Той е един от най-добрите български халфове. Нямам обяснение защо не го викат. Жоро е лидер, той е много сърцат. Дори се чудя какво прави в България, а не е някъде в чужбина. Пълен професионалист е.
ПЛАМЕН СЛАВОВ/БЛИЦ