Един от най-големите таланти в България Стефан Велков изкара няколкодневен пробен период в руския шампион ЦСКА (Москва), където играе Георги Миланов. Новината съобщи авторитетното руско издание "Спорт-Експрес", което излезе с цял очерк за централния защитник на Славия. Стефан вече се прибра в България, а на тръгване от Русия сподели, че му се иска да се завърне отново в ЦСКА.

Ето какво пише Спорт-Експрес:

В сряда екип на Sport-Express откри на заниманието на ЦСКА един неизвестен играч. Красив, тънък, с тъмна коса – на пръв поглед напомня популярния певец Сергей Лазарев. Участва активно в тренировъчната сесия. Демонстрира добри умения, голяма борбеност, дори и дрибъл. Въпреки това, изглежда, че не е много бърз, но това може и да е подвеждащо. Оказа се, че това е 17-годишният българин Стефан Велков. Това му беше последния ден при "армейците", но е още твърде рано да се говори за трансфер. Между другото, футболният сайт transfermarkt.com го оценява на 300 хил. евро. На раздяла ни съобщи, че много му е харесало в ЦСКА (М) и, разбира се, мечтае да се върне тук. Но дали този ход ще стане, все още не е ясно.

В българската преса Велков е наричан суперталант. В края на 2013 г. защитникът, който през декември ще навърши 18 г., отлетя за Англия в компанията на президента на Славия Венцеслав Стефанов за четиридневни проби в Манчестър Юнайтед. Както беше съобщено от британските медии, това се е случило по лична инициатива на Дейвид Мойс и скаути, които са гледали момчето в продължение на 6 месеца. Но сделката пропадна – според някои заради травма, от която Велков неотдавна се възстанови. Той нарани сухожилието на глезена си, докато игра футбол на малки вратички и не тренира 3 месеца. Интерес към него показват още Наполи и Байерн (Мюнхен), а самият футболист признава, че е имало контакт.

Велков има добро образование. Учи в училище със задълбочен немски език, отличник е, докато футболът не започва да му отнема по-голямата част от времето. Като дете играе още волейбол, но и шахмат. И сега на пропуска момент да хване книгата. Това му е едно от хобитата и се смее: "Необичаен избор за един футболист, не е ли така?". Най-голямо впечатление са му направили "Робинзон Крузо" и "Граф Монте Кристо".

В София Велков с предвижва с градския транспорт, всеки месец си купува карта и не е разпознаваем в тълпата, даже от най-ревностните фенове на Славия. Дебютът му за отбора не датира от отдавна – преди малко повече от година. Но вече успя да запише 20 мача в шампионата на България.

Има идоли във футбола. Смята Матс Хумелс от Борусия (Дортмунд) за велик защитник. Интересува се от стила на игра на Тиаго Силва от ПСЖ, Компани от Манчестър Сити и Данте от Байерн (М). За перфектен модел за подражание обаче смята Кристиано Роналдо. Но става въпрос за подхода към професията – начин на тренировки, безмилостна жажда за прогрес, способността да работи усилено всеки ден. "Отива първи на тренировка и си тръгва последен. Това за мен означава изключителен професионализъм", казва Велков.

Очевидно е – Велков е футболист с добро образование, с добър характер и правилно отношение. В съвременния футбол това е много рядко. Сега треньорите на ЦСКА трябва да преценят дали нивото на качество на младия българин ще отговаря на клуба.