Собственикът на ФК Славия Венци Стефанов заяви, че "белите" ще направят нещо много хубаво за 100-годишнината. Най-старият столичен клуб няма за цел да се доказва или легитимира с предстоящия си юбилей, заявиха ръководителите на столичния клуб Венци Стефанов, Владимир Симеонов (ОСК Славия) и Васил Йотов (БК Славия). Днес се навършват 99 години от създаването на "белите", което е отбелязано в множество различни документи и книги. Някои от тях бяха показани на журналистите и феновете на пресконференция, организирана от Инициативния комитет "100 години Славия".

"За нас никога не е било самоцел да се обявяваме за най-стария български клуб. При нас има достатъчно легитимни факти. Искаме да направим нещо много хубаво за 100-годишнината. Имаме много идеи как ще честваме 100-годишнината. Вероятно това ще стане с поредица от събития, свързани с всички спортове", коментира председателят на ОСК Славия Владимир Симеонов.

Венци Стефанов също говори по повод предстоящия вековен юбилей на софийския клуб.

"Не сме дошли до доказваме нищо. Този, който няма история, няма и бъдеще. Когато фактите говорят и боговете мълчат. С много любов и обич можем да съхраним историята. Да си славист е призвание", заяви босът на "белите".

Пред представителите на медиите и пред запалянковците бяха показани първата протоколна книга на Славия, томовете от архива на довоенната история на клуба и летописната книга на "белите".

"Призовавам по-младите - обичайте Славия и я пазете. Нека тези, които ще дойдат след нас, да я обичат поне толкова, колкото ние сме я обичали, за да знам, че Славия ще бъде в сигурни ръце. Аз никога не обичам да отговарям на въпросите, като става въпрос за пари. Но много ме боли, когато някой иска да вземе нещо от Славия, без нищо да е дал. Ако ние сме направили нещо скромно, този клуб да се запази… Защото аз бях малко дете, когато ходех на сгурията да гледам този човек (б.а. - визира Димитър Ларгов, който оглави Инициативен комитет "100 години Славия)", каза Стефанов.

"Славия се е запазила затова, защото не прахосва. Искам да кажа на младите хора: Аз също като повечето от вас искам непременно да бъдем шампиони и да участваме в Европа. Но аз мисля, че понякога сме направили по-правилното. Мисля, че догодина или по-догодина това нещо ще се случи. Може би някои ме разбират, други няма да искат да ме разберат. Вярвайте ми, повече от вас искам осветление. Проблемите са от естество дали да има национален стадион, дали да се помага за тези терени. Как да бъде стадионът, дали да бъде само за футбол. Тези неща не се решават само от мен или Владо Симеонов. Ние го искаме повече от вас. Имаме представа за какъв бюджет става въпрос. Но за да се направи един стадион за футбол, а не кърпена работа с четири пилона… Ако сега се сложат тези пилони, а после да се прави нов стадион, няма смисъл. Но това стои на дневен ред. Дай Боже да се случи", каза още босът на ФК Славия.