Стилиян Петров даде дълго интервю, в което говори за вече отминалата си кариера, българския футбол, Мартин Петров и Димитър Бербатов, Селтик, Астън Вила, както и за борбата с коварната болест. На въпрос: "Съжаляваш ли за нещо през кариерата си", Стилиян отговаря пред "24 часа": "Не. Имах една позитивна и добра кариера, на която доста хора могат да завидят. И го правят, но това си е за тяхна сметка. Съжалявам единствено, че не казах сбогом на футбола по начина, по който исках. Вече си го бях избрал. Но Господ е решил друго. Значи и за това не съжалявам, а се радвам, че стана така."

"Сега тренировките са по-интензивни. Лекарите ми разрешиха повече натоварвания. Идва специален човек вкъщи. Правим различни упражнения. Във фитнеса се задържам повече. Заради лечението бях качил доста килограми и сега трябва да вляза във форма. Старая се, да ги сваля. Всеки четвъртък ритам футбол с приятели, а напоследък залягам над голфа. Вземам уроци. Но все се оплакват, че вдигам прекалено много шум. Много съм бърборел", добавя още сърцатият българин.

Стилиян Петров коментира и състоянието на българското първенство: "Вижте, че се работи, и то сериозно. Лудогорец е един страхотен отбор, вижда се, че там разполагат с огромен потенциал и средства. Но парите не са всичко. Вижте как се работи в Литекс, пловдивските Локо и Ботев, дори в ЦСКА. Стойчо Младенов показа, че в този отбор има сериозен потенциал. Най-срамно е положението в Левски. Но няма как да е друго. Там взеха играчи, които са изгонени от други отбори, и сега чакат нещо от тях. Просто няма как да се получи. Не можеш като Божинов да имаш два мача за последните три години и изведнъж да вкара 10 гола. Във футбола има и логика. Отборите в България са в една сложна ситуация и въпреки това правят някои доста интересни неща. Заради това трябва да им се отдаде заслуженото."

"С Мартин се чуваме почти постоянно, все пак аз се грижа за семейството му тук, в Англия (отново бурен смях). За мен ситуацията с него е доста странна. Разполагаш с такъв футболист, а не го използваш. Играч, който ти гарантира по 2-3 положения на мач. Който може да се пласира, да центрира, да се бори. Всички видяха какво направи Здравко Лазаров със защитата на ЦСКА. А Мартин може още повече. Той страшно обича ЦСКА и заради това се върна, да помогне. Но ми е странно, че през лятото, когато нямаше никаква подготовка, беше изпуснал много, играеше във всеки мач. А сега, когато мина през подготовка и има сили, не играе. Но не съм треньор на ЦСКА, не знам какви са причините. С Бербатов се чуваме по-рядко. Все пак той е на доста по-сериозна програма. Последно беше, когато премина в Монако. Него няма какво да го коментираме. Класата си е класа. Показва го и във Франция. И чета, че искат да го оставят. И ще са прави, защото с него всеки отбор е различен. А тандемът Фалкао - Бербатов ще е убийствен, нали?"

"Планирах да се прибера за последното вечно дерби. Но изникнаха ангажименти. Сега трябва да изчакам лятото, за да свърши училището на децата. Тогава ще се приберем всички за 2-3 седмици. Липсва ми България. И имам един голям дълг към много хора. Още не съм им благодарил за подкрепата, която ми оказаха в трудния за мен момент. Това не се забравя. Лесно е сега да кажа - благодаря на всички! Но няма да е истински. Нямам търпение да се прибера.