Рекордьорът по мачове за националния отбор на България Стилиян Петров даде интервю за „Дарик Радио“. Бившият капитан на „лъвовете“, който е част от екипа на Димитър Бербатов, направи атака срещу управлението на БФС. Стенли изрази увереност, че предвиденото за месец март 2022 г. Общо събрание на клубовете ще бъде изборно.

"Конгресът през март ще бъде изборен. Говорим с клубовете вече какво следва след март месец, как ще работим за развитието на българския футбол. Това е много важно. Когато подехме тази инициатива, бяхме с огромна енергия. Една такава промяна изисква много борба и търпение. Имаме силна подкрепа както от клубовете, така и от футболните хора. Скоро ще имаме ново ръководство, което ще работи за развитие на футбола на всички нива. Вече няма да се взимат решения по телефона. Всички виждаме какво не е свършено, какво е нивото на футбола у нас", заяви Петров.

"Клубовете вече виждат как работи БФС. В момента ги подлагат на натиск, чрез които да потвърдят, че са доволни от работата на централата. Тях ги е страх да се стигне до нов изборен конгрес. На последния се измъкнаха през задната врата, но вече знаят, че промяната идва."

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

"Когато е една организация има конкурс за дадена позиция, се викат доста хора, от които да бъде избран най-добрият. В момента в БФС се назначават хора без конкурс. Няма нищо обявено на официалния сайт. Как се избира кандидат? От кого се назначава този човек? Ние не сме наясно с качествата му и дали ще свърши работа. Трябва прозрачност. Каква е процедурата за назначаване на национален селекционер? Какъв е процесът, кой взима тези решения? После се чудим защо футболът ни е на това ниво. Всичко е за лични облаги", коментира 42-годишният бивш играч на Монтана, ЦСКА, Селтик и Астън Вила.

"Трябва чиста философия, методика, начин на работа. Този процес го няма в българския футбол. Четох внимателно интервюто на Борислав Михайлов за това, че националният отбор има възможност да си разгърне потенциала. Това идва от президента на БФС, който и е начело на родния футбол. Той казва, че можем да си развием потенциала срещу Грузия, Гибралтар и Северна Македония."

"Говори се, че много клубове няма да започнат пролетния полусезон и не се съмнявам в това, тъй като нищо не е координирано. Футболният съюз е орган, който да контролира и да прави така, че футболът да се развива. БФС изтъква, че е осигурил чартъри, база и храна на националния отбор. Футболът е вече далеч пред нас. Ние искаме да направим правилните промени. Ние сме виждали как се работи, как се процедира, как се прави стойностен продукт. В момента ние сме на дъното. Един добър ръководител никога не си дава оценка. Тя идва от това, което си постигнал. Когато не си постигнал нищо, почваш да си даваш оценки", призна бившият национал.

"Ние искаме да работим за доброто на българския футбол. Затова се борим за промяната. Омръзна ми да обсъждаме, че сме на дъното, но не се работи, за да отлепим от него и да постигнем нещо. Вече и родители и децата не вярват в процеса и начина на работа. Тогава идва най-големият проблем. Системата вече не работи. Структурата е с остаряло мислене и никой не вярва в тази система. Промяната е за всички, не само за един".

"Когато започнахме много хора ни казваха, че нямаме шанс и ще ни отвеят. Сега отново отиваме на конгрес и там ще стане промяната. Хората вече виждат алтернативата. Футболът стана бизнес, печелят се пари. В България е обратното - наливат се пари, без да има печалба, а причината е в липсата на стратегия. Чувам, че ръководството на БФС било изненадано, че на мачовете се издигат лозунги срещу тях и ги псуват феновете. Когато си загубил вярата на феновете, е много трудно. Колкото и да заблуждаваш хората, че работиш - всеки може да си направи преценката. Феновете са барометърът на случващото се. Тях няма кой да ги натисне. Те виждат и си правят изводите. Промяната понякога е плашеща, но клубовете трябва да знаят, че ще бъдат независими, че няма да са под натиск, да им се обаждат по нощите да ги карат да подписват лист хартия. Това е застаряло мислене. Ние сме в голям застой", завърши Стенли.