Стилиян Петров участва в представянето на книгата "Футбол вече сто лета" вчера. Ликът на звездата, тръгнал от Монтана, е на корицата изданието. Автор е известният спортен журналист Александър Гигов.

Книгата беше официално представена в музея на спорта на стадион "Васил Левски“, а след това Стилиян Петров застана пред репортерите. Разбира се, сред темите за разговор беше предстоящия Конгрес на БФС в петък. Стенли изрази надежда, че е готов и заяви: „Предстои да се борим за българския футбол“.

„Една емоционална книга, която ме върна през всичките ми трудности, през това, което съм преминал и е вдъхновяващо за младите момчета и момичета, които искат да прославят България. Винаги слушаме истории, взети от различни хора, но не се вслушваме за това, през което преминават спортистите. В бъдеще се надявам доста млади момчета и момичета да прочетат книгата“, започна Стилиян Петров.

„Най-важното е да си здраво стъпил на земята, да осъзнаваш какво си постигнал и какво си станал. Сигурен съм, че всички правим грешки. Ако ние не помним и никога не помним откъде сме тръгнали, много трудно може да се постигне нещо различно. Всяко едно младо дете, момче или момиче, има мечти. Футболът е феномен. Ако ние не помогнем на децата да са нашата гордост, трудно ще постигнем нещо в спорта и като нация“, продължи той. 

„Младите са много по-различни в момента. Принципите обаче са едни и същи. За да се изградиш като спортист, ти трябва дисциплина и уважение към треньор и съотборници. Най-вече да можеш да се бориш. В живота трудностите са повече. Ако не се самораздаваш, трудно ще постигнеш тези неща“, каза още Стилиян Петров, след което заговори за конгреса в петък.

„Надявам се да съм готов за петък. Футболните хора и обществото са насочени към Конгреса на 15 март. За нас не е самоцел. Няма да забравим откъде сме тръгнали и през какво сме преминали. Нямам представа след всичко, което видях последните три години, дали конгресът ще е честен. Определени хора не са си променили навиците. Явно така мислят. Ние се опитваме да правим правилните неща. Футболът е за феновете“.

„Всички се надяваме, че БФС е готов за конгреса. Ние ще сме там в петък да се борим за българския футбол. Надявам се, че ще има ново начало и много треньори ще имат възможността да пишат нова история с нови идоли. Събирането за книгата е позитивно, емоционално и вдъхновяващо за всички. Искам да го запазя позитивно“.

„Ако спечелим избора за президент, ще ни предстои още по-трудна задача. Трудното тогава ще започне, защото има много проблеми за разрешаване.“, смята Стилиян, който е част от екипа на Димитър Бербатов. 

„Обществеността иска нещо различно. Това дали този шанс ще бъде даден на обществеността са клубовете. Ако клубовете не искат промяната, ще си остане същото. След 10 години ще говорим за същите проблеми. В момента имат възможността да го изискват и трябва да имат и смелостта“, завърши рекордьорът по мачове в националния отбор и звезда на Селтик и Астън Вила.