Легендата на българския футбол, ЦСКА и Барселона Христо Стоичков разкри, че комунистите са попречили на “червените” да стигнат до финал в турнира за Купата на носителите на национални купи през 1989 година. След загуба с 2:4 в Испания, ЦСКА губи и в София с 1:2 от Барса и отпада преди финала.

Той сподели още, че комунистите са го спрели към едноличен успех за “Златната обувка”. През сезон 1989/90 година той си поделя отличието с нападателя на Реал (Мадрид) Уго Санчес, като двамата вкарват по 38 гола.

"Ние от ЦСКА стигнахме полуфинал за КНК. Какъв отбор имахме срещу себе си! Кройф вече бе треньор, на терена бяха Бакеро, Алесанко, Амор, Линекер, Еусебио, Чики Бегиристайн, Серна, Алойсио… Къде бяхме тръгнали ние? Но всъщност загубихме заради лош късмет. Ако Любо Пенев не се беше контузил, мачът щеше да се развие по съвсем друг начин. На реванша ни беше по-трудно, защото бяхме свикнали да играем на нашия терен, който бе по-малък и по-неудобен за съперника. Но ни задължиха да отидем на Националния стадион, който е по-голям. Намеси се правителството. Така в крайна сметка Барселона играеше с топката, а ние само гледахме отстрани. Но комунистите не разбираха. Пратиха ни да играем на другия стадион и изобщо не ги интересуваше", разкри Камата пред “Jot Down”.

"Имаше разлика между мен и Уго Санчес. Той игра 38 мача и вкара 38 гола. Аз играх само 24, но също вкара 38 гола. Можеше да вкарам и повече, но ме спряха. Ако не ме бяха спрели, можех да вкарам колкото си искам. Но в България мисленето е такова. Бях ли минал Уго, щяха да кажат, че първенството ни е корумпирано. Комунистите бяха такива - с квадратни глави. В последния кръг имах 37 гола. Трябваше да вкарам 2 за 90 минути, за да стана едноличен лидер. Беше лесно. Вече бях вкарал 37 гола за 23 мача. Нямаше никакъв проблем да отбележа още два. Но вкарах един и ме спряха. Имаше заповед да не ми подават топката. Така завърших с 38 попадения, колкото Уго. Самият Санчес знае всичко това. С него сме си говорили много. Същото стана и на световното през 1994. Ако тогава бях вкарал в последния мач, щях да мина руснака Саленко. Но пропуснах 3 чисти положения. Бях и контузен", сподели Стоичков.