Трима министри от правителството на Израел ще посрещнат в кабинетите си Христо Стоичков днес. Както БЛИЦ още вчера първи съобщи, Камата е фаворит за треньорския пост в ЦСКА, след като Вальо Михов е на път да стане президент.

Най-популярният българин е на тридневна визита в страната по дълбоко свързан с България повод. Кавалерът на “Златната топка” ще се срещне с министъра на туризма Стас Мишежников, на социалните дейности Исаак Херцог, както и на комуникациите Моше Калон. Дискусиите с членове на правителството са част от наситената програма на Камата в Израел, пише столичен всекидневник.

Стоичков е в страната по покана на футболния клуб Макаби (Яфа), основан преди близо 60 години от български преселници в Израел. На емблемата върху екипите на отбора грее българският трибагреник. Макаби организира утре благотворителна вечер за събиране на средства за децата от футболното училище на клуба. В него са събрани таланти и от еврейски, и от арабски произход.

Стоичков вчера разгледа Мъртво море, а днес ще бъде разведен от домакините из Светите места и Йерусалим. Интересът към визитата на Камата е огромен, утре в 14 ч местно време е организирана специална пресконференция с емблемата на българския футбол. Преди нея всички най-големи медии в страната имат възможност да вземат персонални интервюта от легендарната “осмица”.

След брифинга Стоичков ще завърже футболните обувки за шоумач. На най-големия стадион за минифутбол в Тел Авив Ицо ще премери сили с най-големите в историята на израелския футбол.

На терена ще е и Рони Розентал, митичната фигура от 80-те и 90-те години. Големият нападател има принос за нощта на чудесата от “Парк де пренс”, която ни класира за световното през 1994 г. Месец преди България да спечели с 2:1 в Париж, Израел шокира французите с 3:2 на техния стадион, а Розентал заби победния гол. В състава на израелците за шоумача ще е още и Аарон Харази, броен за най-големия в историята на футбола в Израел.

Розентал посрещна вчера лично на летището Стоичков с прегръдка като за стар приятел. Камата мина като на парад паспортната проверка, нещо невиждано в Израел. В страната мерките за сигурност са на ръба на военното положение.

Днес в 18 ч Стоичков ще е гост в студиото на местната спортна телевизия за мача Сарагоса - Барселона. Там ще срещне и единствения израелец, вкарвал гол на световно първенство - местната гордост Мордехай Шпиглер. Неговото място в историята е запазено с попадението при 1:1 с Швеция на мондиала през 1970 г.
В неделя е и кулминацията на визитата - благотворителната “българска” вечер в един от най-луксозните клубове на Тел Авив - TLV. Поканен е целият елит на бизнеса и политиката, а се очакват и около 250 наши сънародници, живеещи в града./БЛИЦ