Медиите в Италия гръмнаха днес, че Христо Стоичков и още десет звезди на Парма от периода 1995-2003 година ще бъдат разследвани от прокуратурата за финансови измами в клуба. Сред заподозрените от градския прокурор Джерардо Лагуардиа е Камата, като все още не е ясно дали настоящият треньор на Литекс ще бъде привикван в Италия на разпит.

"Гадзета ди Парма" информира, че Стоичков, Дино Баджо, Ернан Креспо, Хуан Себастиан Верон, Енрико Киеза, Лилиан Тюрам, Масимо Крипа, Лоренцо Миноти, Томас Бролин, Фаустино Асприля и Луиджи Аполони са получили нерегламентирани суми от бившия президент на "пармалатите" Стефано Танци. Скандалният бос банкрутира отбора, а в момента лежи в затвора за пране на пари.

"Газета Дело Спорт" пък публикува сумите, прибрани от Стоичков и другите звезди под масата по това време. Изданието твърди, че за Ицо, играл в Парма през сезон 1995/96, са били точно 550 000 долара. Най-много е взел Хуан Себастиан Верон - 5 647 724 долара, следван от Фаустино Асприля с малко над 4 милиона.

Стоичков и другите играчи са получавали сумите под масата, а официално Танци ги е представял на генералния спонсор на клуба "Пармалат" като приходи от рекламни договори. Оказва се обаче, че единадесетте играчи никога не са участвали в реклами, кампании или промоции.

Общо 28 души са заподозрени за участие в корупционни схеми, довели до фалита на компанията-собственик на клуба - "Пармалат" през 2003 година. Информациите от Ботуша са, че Танци, който в момента излежава 8-годишна присъда заради финансови злоупотреби, е обвинен, че е отклонил незаконно най-малко 9,9 милиона евро от "Пармалат" към футболния клуб, което е спомогнало за банкрута на фирмата.