Христо Стоичков и президентът на БПФЛ Стефан Капралов са на двудневно посещение (14-15 март 2011 г.) в африканската държава Буркина Фасо като участници в кампанията "Професионалният футбол срещу глада".

В делегацията са президентът на Европейската професионална футболна лига (EPFL) и английската Висша лига Сър Дейвид Ричардс и изпълнителният директор на EPFL Емануел Маседо де Медейрос. От тази година партньор на кампанията на EPFL и Организацията за прехрана и земеделие на ООН (FAO) е и ръководената от българския еврокомисар Кристалина Георгиева хуманитарна дирекция на Европейската комисия (ECHO).

В първия ден от посещението в столицата Уагадугу делегацията беше приета от министъра на земеделието на Буркина Фасо Лоран Седого.

Делегацията посети един от хуманитарните проекти на ФАО в покрайнините на Уагадугу, засегнати от наводненията през 2009 година. Христо Стоичков се включи лично в засаждането с лопата в ръка и остана изумен от облагородената зона, създадена изкуствено и спасила живота на хората.

В ранния следобед дечицата от футболна училище "КАДАС" имаха огромния шанс да видят истинска световна звезда. Стоичков участва в заниманията лично, а след това се включи и във футболен двубой. Отборът на българина спечели срещу противника, воден от шефа на EPFL Емануел Маседо де Медейрос. Българската футболна икона раздаде фланелки и свои снимки с автографи на малките таланти.

На втория ден президентът на БПФЛ Стефан Капралов и Стоичков ще пътуват на 140 км от столицата до района на Косука, засегнат от засушаването през 2010 година. Българската делегация ще бъде приета и от министъра на спорта на Буркина Фасо.

Кратък филм и презентация за посещението на Стоичков ще бъдат представени на престижния международен футболен форум Soccerex, който ще се проведе в Манчестър в края на март. /БЛИЦ