Христо Стоичков даде дълго интервю пред ТВ7. Камата гостува, след като вчера връчи „Златната обувка“ на Лионел Меси. Именно това беше поводът за изказването на Стоичков, който коментира всички наболели проблеми в българския и световен футбол. Бившият №8 отново атакува Мишел Платини, който сравни с Борислав Михайлов с думите „те са едно и също“.

-Защо именно ти беше избран да връчиш третата „Златна обувка“ на Меси?
-Много съм щастлив затова, че за втори път той ме кани лично да му дам тази награда. Може би затова, че е суеверен. 2010 година, когато му дадох тази награда, стана най-добър футболист, европейски шампиони. Знае, уважава по-големите от него. Ние сме първите, които сме поставили основите на Барса това, което е днес. С идването на Кройф се промениха коренно много неща. Промениха се нещата в школата, заработи един проект, който днес жъне успехи. Затова смятам, че архитектът на днешната Барселона е Йохан Кройф.

-От кога познаваш Меси?
-Ако не ме лъже паметта, може би беше на 12 или 13 години. Няколко месеца преди да започне да се говори за него. Той е Боян Къркич бяха в основата на тези млади деца, които тепърва започваха да растат в академията. Личеше си, че той има нещо повече от другите, нещо, което Господ няма начин да му го вземе.

-Освен талант, какво още има, за да го прави велик?
-Много неща, той е скромен, уютен човек, не обича да приказва. Много помага. Независимо, че не излиза в пресата, не значи, че е затворен човек. Постоянно е по болници, грижи се за беднотията, дава кръв на човек, на който му е нужна. Ние сме го прокарали още от нашето поколение, самите ние се задължавахме по 3-4 футболисти да ходим по такива домове, да даваме подаръци на деца, които имат нужда. Канили сме деца да тренират с нас. Ние от една тренировка няма да станем по-добри или по-лоши футболисти. Но да дадеш нещо на едно такова дете го прави щастливо.

-Кои бяха вчера на церемонията?
-Голяма група от сегашното поколение - Пуйол, Пике, Алба, Фабрегас, Пинто. От моите колеги – Бакеро, Салинас, Субисарета като спортен директор. Присъстваха откривателите на Меси – Хосе Мария Мингея, който всички познават, мой личен мениджър. Чарли Рексач с прословутата салфетка, на която са направили първия му договор.

-В Испания пак предизвика скандал. Появи се твое изказване срещу шефа на УЕФА Мишел Платини. Правилно ли бяха предадени думите ти?
-Със сигурност думите са правилно предадени. Защо трябва да страда един народ като Украйна. Много скандален гол. Не случайно се опасяваха от това, какво ще бъде във Франция. Много отбори са се жарили от това. Не заслужава френският национален отбор да бъде хулен, не заслужава Дешан да бъде хулен, не заслужава френският народ. Той какво промени във футбола, откакто е начело на УЕФА? Прави повече отбори да играят в евротурнирите, повече отбори на европейското първенство. Нищо ново под слънцето. Силните отбори командват, малките ще чакат. Кога ние ще имаме отбор, който ще стане шампион - без значение Лудогорец, ЦСКА, „Левски“, „Ботев“ или Литекс. Тези отбори кога ще влязат директно в тези групи. Има отбори като Арсенал...колко пъти са били шампиони на Англия в последните 15 години. Или Валенсия и Атлетико Мадрид. Но винаги играят в Шампионска лига. Ние се радваме, че химнът на УЕФА свири на „Васил Левски“ Това не е достатъчно. Малките отбори и страни трябва да тропнат по масата и да кажат, ей, тука регламентът не е такъв. За мен това не е Шампионска лига, както беше по мое време, по наше време. Елиминация пълна, пълен жребии, биеш, биеш и продължаваш, ако отпаднеш, мислиш за догодина.

-Атакуваш шефа на УЕФА, атакуваш Борислав Михайлов?
-Те са едно и също, едно и също (б.р. - има предвид с Платини). Нищо ново. Това, което е в световния футбол. Говорим, че има уговорени мачове, но никой не слага пръстите в жарта да каже, има - да. Това са скандали. Виждате в последните квалификации на младежкия отбор. Един си дърпа футболистите, трети си ги дърпа. Няма ясна програма в БФС, кой когато си иска играе мачовете. Никакъв регламент. Може ли да си представите това да стане в Испания. В петък да има квалификация, а на другия ден да играят Барселона и Реал Мадрид. Кога ще стане? Никога. Програмата е точна и ясна. Ние тука 48 часа преди мача от кръга младежкият отбор играе квалификация. Каква квалификация - всички ивидяхме.

-Взе ли решение дали ще се бориш за поста президент на БФС?
-Чакам съдът да каже кога ще има Конгрес. Конгрес няма, свиркаме си и си тропаме с пръсти, ходим си по екскурзии по чужбина. Българският запалянко ще чака да види нещо по-хубаво, но това няма да стане.

-Фенове на Берое набиха играчи на Лудогорец преди няколко дни, как ще го коментираш?
-Те са много тези скандали, но са провокирани отнякъде. Бил съм много пъти в провинцията. Тези хора се настройват от това, което става на терена. Кой съдия свири, кой му го праща, с каква цел. Докато бях в Литекс помните какви скандали станаха. Тогава що никой не стана да тропне по масата. Всичко се криеше отзад като мишки, всички бягаха. Никой не стана да каже, ти си прав. Сега всичко е добре във футбола. Не става. Много неща ни куцат, куцат ни спортните училища, базата ни куца. Нямаме програми за детско-юношеския футбол, нямаме контроли.

-Имаш ли планове?
-Плановете са ми много ясни. Вчера бях в Барселона, сега заминавам за Милано, ще получа награда заради филма, който направиха за мен. Щастлив съм за този фестивал, защото тази награда са я получавали много известни хора – Робърт Де Ниро, Кройф, Пеле. Е, едно момче от България се нареди до тях. Благодарение екипа, който направи филма за мен. Благодаря им сърдечно. Тези хора бяха големи професионалисти. Направиха най-доброто от този материал, с който разполагаха. Да, името Стоичков продава, но важното е хората, които стоят зад теб. Благодаря им още веднъж. Много е лесно да вземеш една камера и да снимаш как играя голф, или тренирам футбол, или съм при децата в Етрополе или Барселона. На четвърти и пети ще бъде този фестивал в Милано. С голямо удоволствие бих приел тази статуетка. Естествено, тази награда оставя в България, няма да я нося никъде.

-Сърбят ли те ръцете отново да си треньор?
-Истината е, че искам да си почина към момента. Вие знаете, че никога не съм се скрил и когато има нещо, винаги ще ви го кажа. Ако си вършиш работата добре, за какво трябва да се криеш и да прикриваш някакви неща. Към този момент няма да се ангажирам с нищо ново. Не обичам да говоря за в бъдеще време. Най-лесно е да кажеш, да, водил съм разговори. Не съм водил разговори с никого от „Ботев“ Пловдив. Имам голямо уважение към Мъри, както и към всички треньори, защото много е трудно да бъдеш дълго време на работа в българския футбол. Защото нямаме правила, всеки ден стават всякакви скандали.