-Г-н Стоилов, каква ще е целта за тези две квалификации, след като шансовете ни за класиране са минимални?
-Целите са ясни – отборът да продължи да се развива като игрови облик, да се опитаме максимално добре да изиграем мачовете и да спечелим. Ще има момчета, които не са играли много до момента и ще трябва да заместят титулярите. Така ще проверим те до колко са готови да понесат тежестта – национална фланелка.

-Какво е състоянието на Божинов и Манолев, ще играят ли?
-В момента Манолев е на прегледи и все още не можем да кажем твърдо дали ще може да играе. Надяваме се тази болка, която е получил, да е повече от умора, а не от контузия. До края на деня ще имаме яснота около неговото състояние. Същото важи и за Божинов, но при него има забавяне на полета и го чакаме да кацне. По неговите думи е в добро състояние. Знаете, че Сърмов отпадна твърдо от групата и сега разполагам с 16 полеви играчи. Ако Манолев отпадне, ще повикам друг, но това ще стане ясно, когато видим какво е състоянието на Манолев.

-Ще успеете ли да убедите футболистите, че тези два мача са сериозни, независимо от точковия актив и класирането ни в момента?
-Лично за мен не е нужно и нормално да говорим за думата мотивация, когато носиш екипа на България. Ще се опитам да обясня, колко е важно да се развиваме и да печелим. Не смятам, че Кипър е този Кипър, който беше преди 10 години. Виждаме и клубния им футбол, и националния им отбор как се развива. За нас е по-важно играчите да разберат отговорността на мача, защото всяка победа е авторитет и трупа точки. Не мисля, че футболистите трябва да бъдат убеждавани, че трябва да играят мотивирано. Ако нямат мотивация, е нужно само да го заявят.

-Ако Манолев не се оправи, наясно ли сте кого ще повикате на негово място?
-Имаме идея за 3-4 играчи, които евентуално да сменят Манолев. Не сме повикали Кишишев, не защото не сме доволни от него. Възрастта му ще бъде доста напреднала за следващите квалификации – това е причината да не бъде повикан в момента. Ако преценим, че Манолев не е готов, Кишишев е най-близо до повиквателна. Той може да запълни всяка дупка, дори и в халфовата линия. Ясно е, че в защита трябва да се направят промени, заради контузиите на Тунчев и Илиян Стоянов. Ще решаваме позицията на Станислав Ангелов, но не ми се иска всеки път да го въртя на различни позиции.

-Говорихте ли с Бербатов, има информация, че може да пропусна гостуването в Кипър, тъй като приятелката му ще ражда.
-Не виждам защо трябва да се коментира тази тема, той ще вземе участие в двубоя. Тук, в България, може да се коментира всичко, не аз мога да му задавам такива смешни въпроси.

-Прави впечатление, че отново в състава е Иван Иванов. Имаше проблем с него заради отказа му да играе за младежкия тим, отшумял ли е?
-Аз не съм имал проблеми с него. Когато беше в националния отбор по негово желание бе върнат при младежите. В следващия момент като всеки млад човек е нормално да допусне грешки. След като съм го поканил в първия отбор, значи всичко е о`кей. Не знам защо трябва да моля някой да играе за България. Иван е млад футболист, а на всеки такъв трябва да се даде шанс. Само от него зависи дали ще се наложи в първия тим. В живота има и грешка и прошка, понякога трябва да сме малко по-толерантни и да разбираме младостта на играчите.

-Изгледахте много мачове на българското първенство, доволен ли сте от нивото на отборите?
-Направиха се достатъчно усилия целият щаб да обиколи повече мачове и да наблюдава играчи. Казах го и предните дни, че според мен българските футболисти и треньори трябва да вложим много усилия, защото се вижда, че нивото е доста под това, което лично на мен и целият български народ ни се иска. Нашият футбол е в една непосредственост под средното ниво. Желанието е да се класираме в разни лиги на Европа, на световни и европейски първенства, но нивото на шампионата ни не е добро. Има разминаване между играчите от “А” група и тези в чужбина.

-Бяхте в Бургас, пътят на Черноморец ли е правилният в българския футбол?
-Това е пътят, по който трябва да вървим. Черноморец прави уникален проект за нашите стандарти. Прави чест на Митко Събев и Балъков, че работят по този начин. Черноморец е пример и модел за развитието на българския футбол. Всички клубове трябва да го следват. Този клуб изцяло се е оставил спортните хора да ръководят, а собственикът и общината намират спонсори и средства. След като базата им бъде готова, Черноморец ще изпревари всички и може би ще бъдат еталон за останалите клубове.

-Постоянната ротация в националния отбор притеснява ли ви?
-За жалост, откакто сме треньори, имаме проблеми. В началото имахме проблеми с нападателите - Божинов, Бербатов и Мартин бяха контузени. Сега на обратния полюс, защитниците се контузиха, но това е съдбата на националния отбор. Ще се опитаме тези играчи на максимум да заместят отсъстващите. А и това е момент, в който може да открием нови титуляри. Всеки трябва да използва максимално шансът си да играе. Не трябва да подценяваме съставът на Кипър, тъй като е пределно ясно какво е състоянието на кипърския футбол.

-Повиканите играчи могат ли да издържат срещу Кипър, ще се иска много от тях, а някои от тях са млади?
-Надявам се. Всички футболисти, които са тук, играят в чужбина и във водещите български отбори, трябва да са свикнали с напрежението. Вярвам в тези момчета, искам да играят с главата си, а не само със сърцето си. Всички имат достатъчно европейски мачове. Трябва да покажат максимума на възможностите си, без да се притесняват.

-Къде може да изненадаме Кипър?
-Наблюдавах достатъчно мачове на съперника. Според мен за изненада трудно може да говорим, тъй като всеки отбор може да реагира на всякаква схема на игра. Нямам достатъчно идея как ще изглеждаме ние, тъй като постоянно влизат и отпадат играчи. Трябва да решим за позицията на Станислав Ангелов и кои ще започнат в защита. Ще изчакаме и довечера, Стилиян и Мартин имат мач помежду си, дано нямат проблеми. Тогава ще може да мислим за стартовия състав.

-Казахте, че някои от футболистите са доста опитни. Виждате ли някои от младежкия национален отбор, който може да използвате?
-Да ви кажа честно в този състав на години са Стилиян, Мартин и Станислав Ангелов. Всички останали са под 30 години. Естествено, дори и те тримата нямат проблеми да участват и в следващите квалификации. Един играч се сменя, когато има по-добри от него. От младежкия отбор при нас са Иван Караджов и Иван Иванов. Очаквам голяма част от младежките национали да повишат нивото си, да играят по-често в клубовете си – Кирев в Италия, Делев в ЦСКА, Лъчо Балтанов в Левски. Тези момчета трябва да показват ниво, което заслужава да получат повиквателна в мъжкия отбор.

-Свикнахте ли със спекулациите около вас и това, че непрекъснато сте подложен на напрежение?
-Аз толкова години съм във футбола като играч и треньор и не виждам защо да се притеснявам от напрежение. Искам само да има коректност и честност, когато се говори и пише. Вие имате право да критикувате и хвалите. Аз знам какво да правя като треньор./БЛИЦ