Стойчо Младенов беше представен официално като треньор на ЦСКА. Той даде първата си пресконференция, на която отговори подробно на проблемите въпроси около клуба.
 
-Г-н Младенов, в последно време не се знае кой за какво отговаря в ЦСКА, как ще въведете ред? В този смисъл ще ви трябва ли здрава маса?
-И тази маса е устойчива като в Самоков (бел. ред. има предвид случая от преди 9 години, когато след 1:1 като гост на Рилски спортист удари по масата и каза: “ЦСКА ще е шампион!”, което се случи).
Не искам да говоря за времето, в което не съм бил в ЦСКА. Отсега нататък аз съм отговорен за спортно-техническата част. Задължението на ръководството е да осигури добри условия на работа. Ние трябва да подобрим отбора във физическо, тактическо и спортно-техническо отношение. Трябва да израстваме. Целта е първото място. Моментът е труден, имаме наказани, и контузени футболисти, а някой от здравите са с нарушен тренировъчен процес. След загубата в Бургас процентите за титлата намалиха, но шансът е голям.
 
-Гледахте ли последните мачове на отбора и притеснявате ли се, че сезонът е преполовен?
-Свикнал съм да идвам по средата на втория сезон. В този момент е трудно да се промени нещо по селекцията. Смея да твърдя, че качествата, които показват футболистите, не са реални, те могат повече.
 
-Имате ли ултиматум ЦСКА задължително да е шампион?
-Целите на ЦСКА винаги са били едни и същи, задачите са от ясни по ясни - кандидат и претендент за титла независимо от моментното състояние. Не съм участвал в селекция и подготовката, но това няма да ме оправдава. Целта е титлата!
 
-Проблем ли е, че не сте правили селекцията и не сте водили подготовката?
-Да, и той не е маловажен, а сериозен. И друг път съм се справял, дано и сега се справя. Успехите идват, когато има добра организация. Всички трябва да работим в една посока и с нас да бъде публиката. Заради феновете ЦСКА продължава да съществува. Имаме крещяща нужда от тях. Имам апел към тях да идват и да ни подкрепят. Ако те пълнят стадионите във всеки мач, ЦСКА ще бъде победител.
 
-Имате ли да получавате пари от ЦСКА?
-Добре е да изясним този въпрос, за да няма спекулации. Нямам нищо да взимам от ЦСКА. Ръководството беше коректно към мен. Контактувах с г-н Живков и всичко беше точно.
 
-Какъв ще бъде щабът ви?
-Екипът, с който ще работя, е Анатоли Нанков, анализаторът Бисер Цолов, фитнестреньорът Веско Маргаритов, а кондиционният треньор и Илиян Василев, който готви вратарите, остават. До броени дни ще привлечем още един помощник, който да си дели задълженията с Анатоли Нанков. Времето е малко влизаме в цикъл сряда – събота. Това са 6-7 мача, а трябва да изчистваме стила на игра и тактиката. Времето не ни достига и ни притиска. Надявам се футболистите да възприемат изискванията ми, за да може отборът да се представя на ниво.
 
-Какво се променило след последния ви престой тук?
-От онзи отбор остана един мохикан – Тошко Янчев. Всичко друго се промени като изпълнители и резултати. Надявам се с общо усилия на ръководството, Димитър Пенев, футболистите и екипа да променим това статукво и ЦСКА да бъде водещ тим и всички да се съобразяват с нас.
 
-При това ръководство има 8-9 рокади, това притеснява ли ви?
-Това не ме притеснява. Това е нормален цикъл във футбола. Всичко е в ръцете и възможностите на ръководството. Моят договор е за 2 години и 4 месеца плюс опция за още две. Влизам с идеята за дългосрочна работа. Желанието ни е да създадем отбор, който да успее в България и Европа.
 
-Ще търсите ли нов лекар?
-Засега лекарят остава, но в процеса на работа вероятно ще вземем още един.
 
-Какво научихте в Египет?
-За престоя си там мога да кажа само хубави неща. Там нищо лошо не видях. Всяко решение се обсъждаше внимателно, взимаше се и беше точно и правилно. Ще се опитам да въведа този начин на работа и тук.
 
-Кой ще бъде капитан?
-Капитанът трябва сам да си извоюва авторитета и лидерската позиция. Той трябва да е личност, което има авторитет, интелект, осанка, да бъде човек, който всяка респект и да се раздава най-много от всичко, пример в тренировките и обществения живот. Дайте ми време да опозная играчите и ще избера капитана.
 
-Има ли качества селекцията?
-Не мога да говоря. Не познавам 70 процента от футболистите, както и те мен. За мен е много важно не само спортно-техническите качества, а характера и психиката. Треньорът е психолог, изгражда характери. Имаме ядро от млади футболист, трябва да се работи не само за физика и тактика а и психика, всички трябва да бъдат лидери. Тогава ще говорим за силен отбор. Сигурен съм, че ще направим ЦСКА такъв отбор, с който всички цесекари могат да се гордеят.
 
-За колко минути взехте решение да се върнете?
-Винаги съм бил откровен. Разговорът премина гладко. Това, което ми предложиха, не го коментирах. Приех условията. Моите изисквания по спортно-техническата част се прие безусловно. Уеднаквихме вижданията си за развитие с г-н Борисов и този път трябва да се следва. Ще имам проблеми, но заедно можем да ги разрешим. Ръководството трябва да се прави с базата, за да имаме добри услови. Правят се съблекални, предстои ремонт на Панчарево, това е добре.
 
-Притеснявате ли се от конкуренцията?
-Тя винаги е съществувала. ЦСКА има конкуренция не само спортно-техническо план, а и задкулисни игри, но да не говорим подробно за това. Винаги има борба срещу ЦСКА. Това са реално нещата, аз съм в кухнята и ги знам. Надява, се да парираме ударите под кръста.
 
-Знаете, ли че се създава организация “Левски” да е шампион?
-Всеки търси различен път към успеха. Нашият път е ясен. Ще търсим коректността, да бъдем точни и лоялни към противниците. Ще разчитаме на своите качества.
 
-Ще разузнавате ли съперниците?
-Имаме човек, който ще се занимава с това, не е маловажно. И другите отбори го правят. Конкуренцията е сериозна, всички отбори подобриха съставите си. Черноморец, “Левски”, Литекс, Славия и Локо (Сф) ми правят впечатление. Всеки се постара да подобри състоянието си и повечето успяха. Няма леки мачове. Чака ни тежък сезон.
 
-Очаквате ли проблеми извън терена, като през 2008 година, когато отборът не получи лиценз?
-Това не е необходимо да го коментирам. В лицето на ръководството виждам хора, които погасиха много борчове и задължения. Ще ме извиняват шефовете, не съм техен адвокат, но те допуснаха много грешки. Няма обаче безгрешни хора, аз също съм грешал и продължавам да греша в определени моменти.
 
-Ще работите ли с мениджъра Байдек?
-Вие сте го запомнили и само за него говорите. Бяхме колеги. Докарал е за последно двама играчи, единият е Машадо, за когото не е платена трансферна сума. В онзи труден момент той ми помогна, защото ми е приятел. Байдек няма нито едно заведено дело срещу ЦСКА.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ