Стойчо Младенов бе награден за треньор на месец декември и даде пресконференция в Пресклуб България. Той говори за очакванията си за пролетния дял от първенството и битката с Лудогорец.

-Удовлетворен ли сте от лагера в Турция и свършената работа?
-Ние не бяхме единственият футболен клуб в Анталия. Прокрадва се, че се прави нещо, което е за първи път. Не - всички отбори работихме при добри условия. Някои дори бяха в Турция и Испания, другите само в Анталия. Неприятни са контузиите на Валентин Илиев и Бергонси. Иван Маркович започна тренировки, надявам се до един месец да бъде готов. Продължаваме да търсим нов централен нападател, по-различен като тип. Търсим и ляв бранител, но съм доволен от това, което имаме. Целите са ясни.

-Интересува ли се ЦСКА от Джаксън Менди?
-Как да ви кажа?! Не мога да коментирам нещо, което не е факт.

-Какви са вашите най-големи притеснения в борбата за титлата и какви са предимствата на ЦСКА пред Лудогорец?
-Притесненията са едни и същи. Изправяме се срещу клуб с милиони. Клуб, на който нищо не му липсва като база, структура, управление, организация. Треньорът иска ляв бек и се купува за милион и половина ляв бек. Докато ние сме на другата крайност. Но моето богатство и нашият шанс са нашите момчета. На терена можем да надделеем над съперниците. Ако ЦСКА успее да влезе в групите на Шампионска лига, каквато цел постави нашето ръководство, от Манчестър Сити трябва да дойдат с частния им самолет и да ни откраднат целия спортно-технически щаб. Те хвърлят стотици милиони, за да постигнат тази цел, а ние с жълти стотинки я гоним. Защото сме най-големите тарикати. Струва ми се, че малко избързваме с целите. Това ще внесе напрежение в клуба. Целите са едно, реалностите - друго.

-Имате ли уверението на ръководството, че ще работите при нормална обстановка?
-Не знам какво имате предвид под нормална обстановка, вероятно това, което имам аз. Да имаш база и всичко останало и ние да мислим само за футбол - да, това е нормална обстановка. Ние нямаме такава. Имаме куп проблеми, които трябва да разрешаваме като селекция и т.н. Надеждата ми обаче е в момчетата и на зеления терен да бъдат оставени да се надиграват. Без странични фактори да влияят на резултатите.

-В контекста на обявените цели как върви управлението на клуба според вас?
-Ние ще се стремим да правим това, което винаги се е правило в ЦСКА. Както досега се справяхме, надяваме се да продължаваме. До този момент по начина, по който управляваме отбора, доказва, че правилно го правим. Без да преминаваме определени граници. Нашите цели си остават - това, че сме продали голмайстора на отбора, да, нарушихме малко структурата, но надавям се, тези които имаме, да заместят Буш. Ако това не стане, ще имаме проблем.

-Имате ли яснота кои 11 футболисти ще стартират в "Надежда"?
-Рано е да коментираме кой ще започне и кой кого ще смени. Има много тренировки, на които ще отработим доста неща. Нормално е в моето съзнание да имам единадесеторката. Сигурен съм към всички тези, които изкараха подготовката, че няма да сбъркам.

-Александър Томов каза, че ако ЦСКА играе само с "Левски", ще стане шампион.
-Всеки един клуб заслужава уважение. В това отношение трябва да проявим уважение към "Левски". Минават труден период, но имат пари, имат база. Да, не е това, което е било като бюджет, но ние в момента от всички грандове сме в най-лошо състояние. Аз например не знам днес следобед къде ще тренираме. В момента аз умувам къде да тренирам. Ако моят приятел Стойне Манолов...има проблем с терена на Царско село. Кажете ми къде да отидем да тренираме. На Панчарево е разораната целина. Аз хиляда пъти обяснявам едно и също, но прескачаме някои неща и избързваме. Докато не минат между три и пет години не може да се каже, че ЦСКА е спасен.

-Кондиционният треньор Ренато Шмид вече е на разположение.
-Това е най-добрият кондиционен треньор, с когото съм работил. Радвам се, че успях да го убедя да дойде. Отличен специалист, има голям опит, работил е със Сколари. Радвам се, че той присъства в моя екип.

-Бихте ли желали да коментирате какво се случи с Тони Силва в началото на подготовката?

-Да, с Тони Силва имахме проблеми. Бях принуден да го освободя, да го изгоня от тренировка. Това обаче бързо се разреши. Това му попречи една седмица да не бъде пълноценен, но надявам се това нещо да отмине.

-Как ще коментирате Венци Стефанов, който няколко пъти нападна ЦСКА?
-Ние всички си го познаваме, не таи нищо лошо в душата си. Там виждаме без да си отваряме очите дружбата, която съществува. И на нас ни се иска 700-800 хиляди да взимаме от ТВ правата. Славия са много посещаем клуб, нормално е да искат такава сума. Аз лично го уважавам, защото е един от малкото хора, които разбира от футбол.

-ЦСКА традиционно започва тромаво през пролетта?
-Нормално е като излезеш на кална нива да стават грешки, да се получават контузии. Не всеки може да отиде в Дупница и да си спечели с 4:0. Трябва да имаш много качества.