На днешния ден точно преди 30 години се случи едно от най-великите събития в историята на българския футбол. В четвъртфинален реванш от турнира за КЕШ ЦСКА елиминира Ливърпул, който е настоящ носител на трофея. Първият мач в Англия завършва 1:0 за англичаните след гол на Рони Уилън в средата на второто полувреме. В ответния двубой “червените” печелят с 2:0 след продължения след две попадения на Стойчо Младенов.
 
Любопитното е, че два дни преди битката в София асът на “армейците” е покосен от страхотно главоболие. Болките са толкова силни, че Младенов не може да си отвори очите. Светлината го дразни, а при движение получава силен световъртеж. Лекарският екип на ЦСКА веднага изпраща Стойчо във Военномедицинска академия. Там му правят подробни изследвания, дават му лекарства, но нищо не помага.
 
Ден преди мача треньорът на “червените” Аспарух Никодимов се вижда в чудо. Стойчо е зле, целият е пребледнял. Трудно се придвижва. Камо ли да тренира и да играе. И то не срещу кого да е, а срещу Ливърпул! Тогава насреща се появява рехабилитаторът на ЦСКА Александър Александров. Той използва специални масажи и мазила, за да излекува Младенов, който е повече от песимистично настроен: “Не си прави труда, бате Саше, няма да я бъде моята! Лекарите не ми помогнаха, та това ли. Май няма да играя утре вечер...”
 
Александров обаче не мисли така: “Сядай и мълчи! Ще видиш, че утре ще си кукуряк!”
 
Рехабилитаторът прави три масажа, залагайки на акупунктурата. И на сутринта Младенов се събужда без грам главоболие. Треньорът Паро Никодимов не вярва на очите си. Стойчо – също. “Хайде сега за награда вкарай им два-три парцала на тия англичани довечера. И друг път да знаеш, че народната медицина е по-силна от официалната!”, обявява бате Сашо, чиито думи се оказват пророчески. Не тези за медицината, естествено, а за головете.
   
Какво се случва вечерта от 18 часа на Националния стадион “Васил Левски” – знаят всички. Трибуните са препълнени до краен предел. Билетите свършват рано-рано. Повече от 70 000 зрители идват, за да подкрепят ЦСКА. Навсякъде е пълно с червено-бели шалчета. Включително и в сектор “Б”, където са насядали много цесекари.
 
Два дни по-рано пада обилен сняг над София. Теренът обаче е изчистен идеално. Час преди началото на мача от тунела на стадиона излизат футболистите на Ливърпул, облечени в костюми. Англичаните искат да видят в какво състояние е игрището, но са посрещнати с мощни освирквания и дюдюкания. Сред тях е пълно със светила. Или по-точно казано – всички са светила. Най-отпред е шотландецът Греъм Сунес, който само няколко месеца по-рано е отказал оферти от Байерн и Реал (Мадрид). Той си говори нещо на ухо с друга шотландска легенда – настоящият мениджър на Ливърпул Кени Далглиш. Към тях политат снежни топки, а Далглиш, който притежава отлично чувство за хумор, уцелва две от тях с крак. Кени демонстрира прекрасната си техника със снега, след което се обръща към сектор “А” и показва два пръста на публиката. Знак, с който се заканва, че ще вкара два гола на ЦСКА. Нищо подобно обаче. Два гола наистина падат, но техен автор е българин...
 
Малко по-късно играчите на Ливърпул се връщат на терена, за да проведат традиционната си загрявка. Техният мениджър – прочутият Боб Пейсли, вади от джоба на грейката си някакво малко шишенце и започва сладко-сладко да си пийва. Впоследствие става ясно, че Пейсли е бил чай с коняк, защото му било адски студено.
 
Точно в 18 часа австрийският съдия Франц Вьорер дава началото. Паро Никодимов залага на страхотна тактика. “Червените” не бързат, играят преса с намерението хем да приспят съперника, хем и да го изморят.
 
Целият отбор на ЦСКА играе перфектно, включително и младокът Красимир Безински, който е поставен на непривичен пост – десен краен защитник. Изключително подвижната халфова линия на “червените” затруднява гостите, които играят в жълти екипи. До почивката няма кой знае какви опасности пред двете врати. През втората част обаче по заповед на Паро ЦСКА натиска педалите. Обсадата на ливърпулската врата се засилва в последните минути. И в 77-ата крепостта на европейския клубен шампион най-сетне рухва. Методи Томанов центрира отляво, вратарят Брус Гробелар излиза неразчетено и Стойчо Младенов изпраща с глава топката в мрежата. Стадионът изригва! По пистата падат множество предмети – най-вече десетина калпаци, с които обезумелите фенове се разделят, изпаднали в делириум.
 
Тъй свършва редовното време и идват продълженията. Ролите се разменят. Ливърпул опитва да отвърне на удара. Джони Велинов е обсипан с множество британски снаряди, но той е като истински лъв на вратата. Най-драматична е ситуацията при шута на нисичкия Сами Лий. Велинов се разтяга максимално и с върха на пръстите си в последния момент избива топката. Лий вдига ръце и поглежда към съдията, крещейки, че това е гол. На другия ден английската телевизия Би Би Си подробно повтаря положението, на което ясно и категорично се вижда, че попадение няма. “За съжаление тук наистина няма гол!”, клатят глави анализаторите на мача...
 
През второто продължение ЦСКА стига до крайната победа. В 101-ата минута влезлият като резерва Никола Велков центрира отдясно в наказателното поле. Стойчо Младенов, паднал на земята, нанася удар по топката с десния крак и тя се забива точно под гредата. Защитникът Марк Лоуренсън опитва да я изчисти с ръце само и само да не допусне гол. Но шутът е силен и спасение няма. Ливърпул е на колене!
 
Водещата спортна новина в цяла Европа е отпадането на Ливърпул от българския тим. Вестник “Дейли Мирър” пише, че София се е превърнала в гробище за шампиони, припомняйки, че ЦСКА за трети път елиминира настоящ носител на КЕШ. В предните два случая екзекутирани са Аякс и Нотингам.
 
17 МАРТ 1982 г.
КЕШ, четвъртфинален реванш
ЦСКА – ЛИВЪРПУЛ 2:0
(след продължения)
1:0 Стойчо Младенов (77), 2:0 Стойчо Младенов (101)

ЦСКА: Георги Велинов, Красимир Безински, Динко Димитров, Методи Томанов (106 - Ружди Керимов), Георги Димитров, Георги Илиев, Цветан Йончев, Стойчо Младенов, Спас Джевизов, Пламен Марков, Радослав Здравков (68 - Никола Велков). Треньор: Аспарух Никодимов
ЛИВЪРПУЛ: Брус Гробелар, Фил Нийл, Марк Лоуренсън, Алън Кенеди, Рони Уилън, Фил Томпсън, Кени Далглиш, Сами Лий, Йън Ръш (82 - Дейвид Джонсън), Тери Макдермът (91 - Крейг Джонстън), Греъм Сунес. Треньор: Боб Пейсли
Съдия: Франк Вьорер (Австрия)
Национален стадион "Васил Левски", София - 70 000 зрители