Стойчо Младенов даде пресконференция в пресклуб „България”, след като беше избран за треньор №1 на Казахстан заради спечелената Купа на страната с Кайсар.

Той говори за проблемите на българския футбол, като предложи професията "треньор" да бъде узаконена.

"Във футбола две неща са много важни - ръководителят и старши треньорът. Особено в страни, в които инвестират много пари. В България какво се получава? Старши треньорът е “човек никой”. Треньорите са мижитурки. Не отстояват авторитета си. Искам да направя апел към премиера Бойко Борисов и министър Кралев. Нека узаконят професията "треньор по футбол", за да може той да има не само задължения, но и права.

 Най-важният кадър в един отбор е старши треньорът. Той изгражда характера на даден футболист. Решават да те изгонят, гонят те и си занимаваш. Защо на Почетино ще плащат обезщетение? Защото при тях има правила. Допускат се треньори без лиценз да работят. Колко треньори в България работят без лиценз? Той може да е много добро момче и да разбира футбола, но трябва да има лиценз. Това говори и за нивото на ръководителя на футболния съюз, и нивото на шампионата.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Имаме премиер, който е влюбен във футбола, но не се възползваме от това. Ние ли сме най-големите разбирачи и тарикати? Аз не виждам аматьорски футбол при нас. Няма развитие, няма условия".

"Трябва да подкрепяме във всяко едно отношение Георги Дерменджиев и националния отбор. Независимо от неговия избор. Не трябва да критикуваме след всяка една среща. Всичко това се отразява върху психиката на футболистите. Не всеки може да носи тази тежест на гърба си. Апелирам към подкрепа до края, за да видим къде сме.

Без футболен човек във футболния съюз няма как да стане, но трябва да има и човек от държавата. За мен това съчетание е идеално. Много малко хора познавам, които са се занимавали със спорт и са завършвали спортен мениджмънт. Много наши ръководители, които работят в сферата на футбола и треньори, не са такива. Футболът в днешно време не е само да риташ топката, а е бизнес".