Легендата на ЦСКА Стойчо Младенов даде интервю за БЛИЦ, в което говори за началото на неговия ЕНППИ в египетското първенство, за отбора за сърцето му, за вечния съперник Левски и за националния отбор.

- Г-н Младенов, ЕНППИ заема четвърто място в новия шампионат на Египет. Доволен ли сте от старта в първенството?
- Да, няма как да не съм доволен, защото направихме драстични промени в отбора. Променихме целия състав – взехме 7 нови попълнения, които са титуляри. От стартовата единайсеторка има и двама други, които през миналия шампионат бяха предимно резерви. Залагам на младите футболисти. Вратарят ни например е юноша, младо момче, но доста талантливо. Всъщност такива са и останалите състезатели. Четирите мача ги изиграхме на високо ниво. В първия победихме с 1:0, а след това загубихме от Исмаили с 1:2. Тимът на Исмаили е един от най-атрактивните в Египет. Мачът беше равностоен, даже на моменти ги превъзхождахме, но с два точни удара ни отбелязаха два гола.
 
-След това победихте Замалек с 3:1, което предизвика доста шум в Египет?
-Така е, защото Замалек е африканският Реал (Мадрид). Клуб с богата история и с много възможности. Нямаше как да не бъда доволен от победата, защото тя беше напълно заслужена. В четвъртия кръг завършихме 0:0 с един от новаците в елита, който обаче се цели високо. В момента има пауза на първенството и ни предстоят две контроли. Задачата е да изчистим някои неточности в играта ни. Хубавото е, че двама от новите футболисти получиха повиквателни за националния отбор.
 
-Сега няма как да не ви задам един въпрос, на който всички фенове на ЦСКА така и не са получили отговор. Защо не поехте ЦСКА през месец май, след като водихте преговори с ръководството на клуба?
- Добре – ще бъда откровен и конкретен. Преговори с ЦСКА не съм водил. Имаше едно обаждане и толкова. Няма нищо лошо, явно шефовете са променили решението си и отидоха на друг вариант – Павел Дочев. Това са нормални неща във футбола. Когато се стигне до избор на нов треньор, се появяват две-три кандидатури и босовете избират едно от тях. Така че – не мога да се сърдя и не се сърдя на никого. Заявявам го най-категорично. Пожелавам успех на ЦСКА в евротурнирите, но по-важното е да станем шампиони. Нищо не е загубено, въпреки че стартът ни не беше силен. С малки корекции отборът ще тръгне възходящо.
 
-Следите ли играта на ЦСКА?
-Следя непрекъснато какво се случва в ЦСКА. Гледам всички мачове не само на ЦСКА, но и на всички останали отбори. Постоянно съм пред компютъра, имам и сателит, чрез който наблюдавам двубоите.
 
-В България доста се коментира отливът на “червените” фенове от сектор “Г”?
-Признание и благодарности към ръководителите на фирма “Титан”, че спасиха клуба. Не може да не отчетем факта, че ако не бяха “титаните”, ЦСКА вероятно щеше да фалира. Но те имат две спешни задачи – да върнат отбора на стадион “Българска армия”, да върнат и публиката. Защото в момента ЦСКА е дом без корени. Един тим без стадион и фенове е нищо. Има три ценности, които никога не трябва да се губят. Те са публиката и по-специално сектор “Г”, родното огнище “Българска армия” и името на клуба. Това е моят апел към ръководството на ЦСКА. Не желая да критикувам. В случая говоря като привърженик на ЦСКА, а не в ролята на треньор, защото този отбор ми е на сърцето и в душата. 
 
-За разлика от ЦСКА отборът на Левски тръгна силно през настоящия сезон...
-О, мисля, че тази еуфория около Левски е фалшива и пресилена. Ако Левски успеят да вземат една точка в Лига Европа, могат да викат “Ура!”. Гонзо и Ясен са много добри специалисти, но отборът има единствено Гара Дембеле и нищо по-различно от миналата година. Бавна и тромава халфова линия, в защитата липсва нужния синхрон. Изключително уязвими защитници, които при най-малък натиск води до големи проблеми. Левски до момента не е играл под натиск. При такива ситуации, те ще се пропукат, сигурен съм.
 
-В петък националният отбор започва участието си в европейските квалификации с гостуване на “Уембли” срещу Англия. Какъв е вашият коментар относно оттеглянето на Димитър Бербатов от представителния ни тим?
- Бербатов е най-голямата загуба, която можеше да си позволи българският национален отбор. Той даваше класата на нашия тим заедно със Стилиян и Мартин. С него нашата атака имаше своята трайност. Сега имаме остри нападатели в лицето на Божинов, Ивелин Попов и Мартин. Видях в последната контрола с Русия, че Мъри правилно се е ориентирал към бързата и остра контраатака. Фаворитът в нашата група много ясно, че е Англия. Но българският национален отбор е поднасял доста изненади в своята история и защо да не го направи още веднъж. Обстановката в английския тим е нажежена след провала на световното първенство в ЮАР и ние трябва да се възползваме, макар че двубоят е на “Уембли”. Последният ни официален мач на този велик стадион обаче завърши наравно – 0:0.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ