Заложената сума в размер на 108 000 лева за ОФК Вихрен в бюджета на община Сандански се превърна в ябълката на раздора по време на председателския съвет на Общинския съвет, пише struma.bg. Съветникът Явор Аргиров отправи питане към председателя на Общинския съвет вярно ли е, че за ОФК Вихрен е заложена в бюджета за тази година сумата от 200 000 лева, както се коментира усилено в града.

"Ако е така, аз искам на предстоящото редовно заседание да ми бъде представен договорът на община Сандански с ОФК Вихрен, за да мога да бъда конкретен с факти и обстоятелства при гласуване на сумата на футболния клуб. Но първо искам да кажа на колегите, че пред спортната зала по борба и пред плувния интернат родителите, чакащи децата от тренировка, са повече, отколкото тези на стадиона, дошли да гледат срещата на футболистите. И затова ние трябва да вземем правилното решение каква сума да бъде отпусната на футболния клуб. Преди години, по време на кметуването на Андон Тотев, са отпускани суми приблизително до 800 000 лева за Вихрен, по времето, когато финансов благодетел бе Константин Динев”, припомни Аргиров.

Winbet - най-голямото разнообразие от пазари! (18+)

Колегата му Младен Тимчев, който бе зам. кмет по това време, поясни, че сумата е била от предходен остатък и е трябвало да се разходва.

Председателят на Постоянната комисия по спорт Кирил Ханджийски внесе малко яснота по заложените средства за ОФК Вихрен в новия бюджет на общината. „Проведохме среща с Константин Динев, на която присъства и кметът Атанас Стоянов. К. Динев ни заяви, че има намерение да вкара отбора в „Б” група, но за това иска подпомагане. Той ни заяви, че кметът на община Петрич Димитър Бръчков е водил разговори с него да поеме ОФК Беласица.

„Това е извиване на пръсти, ако не отпуснете средства, ще отида на друго място”, репликира го общинският съветник Зорица Органджиева.

К. Ханджийски поясни, че ако отборът не влезе в по-горна група, сумата няма да бъде отпусната.

На друго мнение бе съветникът Явор Аргиров, който заяви: „Знаем как се случват тези неща, още на следващия ден след като гласуваме решението и отпуснем сумата за футболния клуб, ще се наредят пред касата на общината, за да си ги получат”.

„Има и друг вариант, да ни бъдат представени фактури за направени разходи и общината няма как да не ги изплати”, допълни председателят Н. Шаламандов.

Я. Аргиров заяви: „Ние нямаме друг ангажимент към ОФК Вихрен. Предоставена им е спортната база безвъзмездно, заведение „Лучия” им е дадено, без да плащат наем. Уверенията на председателя на клуба Георги Манолев през изминалия мандат бяха:

Дайте ни терена, ние стотинка няма да търсим от общината. После поискаха заведение „Лучия”, като дори със средства на общината бе направен ремонт и бе дадено без пари да се стопанисва от футболния клуб. А сега искат финансиране и подпомагане от общината, за да влезе клубът в по-горна група.

Има много други клубове, които в момента рекламират община Сандански, като плуване, борба, карате и други – каза Я. Аргиров. – Затова смятам, че е редно да заложим в бюджета една сума за спорт и тя да се разпределя по целесъобразност, без да делим клубовете. Това не са наши средства, това са пари на данъкоплатците. И утре отговорността ще бъде наша, ако с лека ръка ги раздаваме без критерии и безотчетно”, заключи Я. Аргиров.

Кметът Атанас Стоянов предложи да се концесионира търговски обект ГУМ, има изготвен концесионна процедура и същата предстои да бъде гласувана и одобрена по време на редовното заседание през месец февруари.

„Предстои да бъдат гласувани и утвърдени базисни цени за ползване на новата Спортна зала. Цените са съобразени с други спортни бази в страната”, поясни К. Ханджийски. 

Съветникът Антон Цанев изригна по време на председателския съвет по предложението за упълномощаване на представител на община Сандански да присъства на общото събрание на МБАЛ “Югозападна болница”. „Колеги, ако уважаваме себе си, ние трябва да изведем 3 приоритета в мандата си. Първият е здравеопазване, следва образование и сигурността на гражданите.

Това трябва да стане с обществено обсъждане по тези теми с участие на експерти и специалисти в тези направления. да вземем в ръце тези проблеми. След една-две години ще се окажем в колапс в здравеопазването. Няма незаменими и несменяеми ръководители, затова предложих да гласуваме нова наредба за общинските дружества. Трябва да се заложи на креативни хора. Не ми се говори за престъпността. Полиция и престъпност са се сраснали.

Ние в Общинския съвет трябва да покажем ниво и да променим статуквото. Да се срещнем с хората, да проведем обществено обсъждане и да вземем управлението на община Сандански в наши ръце.

Като пример ще посоча, че когато изгониха д-р Георги Алексиев, тогава зад него застанаха десетки граждани да го защитят. И какво се случи – притиснаха го и го унижиха, като го накараха да напусне работа. И никой не иска да каже, че “царят е гол”, но това е истината. Трябва да спрем една група интриганти да съсипват това, което се гради, а ние като законотворци да свеждаме глава”.

„Свикване на извънредно заседание по проблемите в здравеопазването, образованието и сигурността и поемане отговорността от нас, общинските съветници. И това е начинът Общинският съвет да излезе от зависимости и да застане на позицията на гражданското общество.  Ние трябва да търсим този дебат, а не някой да ни го налага”, каза Т. Цанев. 

Сериозен дебат се очаква да има по време на предстоящото заседание по искането на Румен Пачов за узаконяване на частната автогара. Общинските съветници ще трябва да вземат решение дали ще закрият старата автогара, която се намира в центъра, и да бъде пусната в експлоатация новата автогара, която се намира на входа на града, до новоизградената Спортна зала.

По приемането на макрорамката на бюджета на общината за 2021 година също се очакват сериозни обсъждания и промени по така направените приходни и разходни пера от администрацията.