Легендарният треньор на ЦСКА и националния отбор Димитър Пенев заяви, че помощниците в настоящия екип на племенника му Любослав се крият зад гърба му и не му помагат.

“След като падаме Левски заслужено е станал шампион. Голяма отговорност носят състезателите. Трябваше да завършат първенството на това ниво, на което почнаха първите мачове през пролетта. Всичко е до взаимоотношенията вътре на терена. Длъжници са и футболистите, и треньорите. Любослав Пенев имаше нужда от помощ, а асистентите не му помогнаха. Това е прикритие”, каза Стратега в интервю за предаването “Спортмания” по Канал 3.

Пената призна, че до няколко дни ще обяви дали приема оферта за работа в Европа. “Аз и преди съм излизал, отивал съм зад граница. Сега отивам пак на работа, но сърцето ми остава в ЦСКА. Засега в това ново ръководство все още фигурирам в Управителния съвет. Другата седмица ще споделя дали ще приема офертата. Винаги ще приема да работя с Любослав. Няма какво да ни дели, за да не приема. Още като състезател съм му казвал на него и на Стоичков, Костадинов и Бербатов, че трябва да опитат и като треньори. Все още виждам обаче малък процент от тези десетки и стотици звезди в ЦСКА реализирани треньори.

Над 40 години на този стадион в това европейско дружество Пенев не е създавал в нито едно отношение дрязги. Смятам, че достатъчно уважение съм имал от президенти, господа, другари и генерали. Смятам, че един Пенев е на едно от първите места по свършена работа в ЦСКА”, допълни легендарният специалист.

Стратега коментира и нападките на бившия президент на БФС, че мачът с Франция на “Парк де Пренс” е уреден и че Стоичков и Марадона се разбират България да бие Аржентина на Световното в САЩ през 1994 година.

“Той сигурно не е наблюдавал, че преди Световното аз бях треньор и също имам успехи. И не само на световното първенство, а и в квалификациите. Ако тогава Стоичков ми е редил състава, нямаше да се класираме. Смятам, че ръководителите са да осигуряват условията и всичко да е точно. Да не припомняме, че заради проблем с екипировката Стоичков беше с паспорт в ръка на път за България”, каза Пенев.

Данов казва, че и във Франция е станало нещо. Как го изчислиха, че ще стане в 90-ата минута?
За мача с Аржентина ние в деня на мача разбрахме, че Марадона няма да играе. Когато съобщиха, ние вече бяхме по анцузи на терена. Тогава техният нападател Каниджа не можа да тръгне 10-15 минути, дори го смениха в средата на първото полувреме.

Изплащането на премиите за бронзовите медали бяха след 6 месеца. Сигурно парите са били при тях и са чакали лихвата, за да си върнат средствата”, допълни още Стратега.

“Вярно е, вкарах Стоичков и Балъков в една стая на полувремето на мача с Германия. На влизане към съблекалните бях ги прегърнал двамата и им казах: “Това е една Германия, личности много, вие също сте личности. Имаме втора част, в която трябва да подходим по съвсем друг начин, да коригираме някои атаки и покрития. Казах на двамата, изчакайте ме отляво, а на другите направих анализ на първата част. Оставих ги, след което на излизане към терена ги попитах: “Сега направихте ли си скандала, готови ли сте?”. Не ми харесваха репликите от първото полувреме. Защото периферното зрение на Пенев работи на 100 процента”, завърши в типичния си стил Чичо Митко./БЛИЦ