Националите ни допуснаха минимална загуба с 0:1 от Франция в предпоследната си световна квалификация, която се игра под дъжда на "Васил Левски", но въпреки това имаше добра посещаемост - над 25 хиляди зрители. Блес Матюиди се разписа още в третата минута, което се оказа достатъчно на "петлите" да вземат трите точки по пътя си към Мондиала в Русия. По този начин французите най-после успяха да стигнат до победа в София - нещо, което не им се беше случвало цели 85 години. 

В срещата тази вечер отборът на Дидие Дешан гонеше задължителни три точки, за да изпусне директното класиране на Мондиал 2018 в Русия. Французите водят люта битка с Швеция, който няколко часа по-рано отвя Люксембург с 8:0. След успеха в София Франция си върна лидерството в Група "А" и е първи с 20 точки, с една повече от "тре крунур". Трети с 16 е Холандия, който постигна победа с 3:1 при гостуването на Беларус. България е на четвъртото място с 12 точки. В последните двубои във вторник "петлите" приемат беларусите, нашите гостуват на последния в групата Люксембург, а Холандия и Швеция излизат в пряк спор помежду си.


 
Минималната загуба на националите ни от класния френски тим е първо поражение за отбора на Петър Хубчев на "Васил Левски" от над две години. За последно "трикольорите" бяха отстъпили у дома със същия резултат от Норвегия през септември 2015 година.

За мача днес Хубчев не можеше да разчита на наказаните Ивелин Попов и Ивайло Чочев. Завърналият се в тима Николай Бодуров замени Божидар Чорбаджийски в центъра на защитата. В атака Хубчев заложи на двама нападатели в лицето на Спас Делев и Андрей Гълъбинов. Капитан пък беше Петър Занев.

Селекционерът на Франция Дидие Дешан се довери на нападателното трио Килиан Мбапе, Александър Лаказет и Антоан Гризман. Като резерва в края влезе Оливие Жиру. Струващите много милиони звезди на съперника обаче в отделни периоди от мача имаха сериозни затруднения срещу нашите, които умело им се противипоставяха. За разлика от предишни двубои обаче, избраниците на Петър Хубчев създадоха малко шансове за гол, като не успяха да се възползват от открилите се ситуации пред Юго Лорис.

Двубоят започна лошо за България. Още в третата минута Блес Матюиди реализира в мрежата на Пламен Илиев. Той получи топката от Антоан Гризман във вратарското поле, Страхил Попов и Николай Бодуров не успяха да го спрат и играчът на Ювентус се разписа от малък ъгъл - 0:1. 

Любопитното бе, че Матюиди се разписва за втори път на "Васил Левски", след като септември 2016 година отбеляза при победата на ПСЖ с 3:1 над Лудогорец в Шампионската лига.

В 15-ата минута Мбапе се откъсна отляво, след като бе изпуснат от Бодуров, но Пламен Илиев спаси. В 26-ата Гризман направи пропуск, а десет минути по-късно "лъвовете" бяха близо до изравняване. Първо далечен удар на Тодор Неделев бе избит от Лорис, след което Георги Костадинов направи добавка с глава, вратарят пак се намеси. Впоследствие топката стигна до Симеон Славчев, който стреля силно, но на сантиметри над напречната греда. 

В началото на второто полувреме Хубчев смени Гълъбинов с Божидар Краев. Нашите имаха първата възможност веднага след почивката, но Спас Делев не успя да затрудни сериозно Юго Лорис. В следващите минути играта бе равностойна, но положенията липсваха. Избраниците на Хубчев се отчетоха с няколко остри влизания в краката на французите, което доведе до жълти картони за Занев, Краев и Костадинов. Последният ще пропусне поради наказание гостуването във вторник на Люксембург. Дешан също предприе смени с включването на Пайе и Жиру. Нашите опитаха да притиснат класния противник в половината му, но без особен успех и резултатът 0:1 остана непроменен до края, което донесе трите точки в актива на Франция.
 

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​


БЪЛГАРИЯ - ФРАНЦИЯ 0:1
0:1 Блес Матюиди (3)

Световната квалификация по минути с БЛИЦ:
1 - Начало на мача.
3  ГОЛ! Франция открива резултата още при първото си положение пред българската врата - 0:1! Блес Матюиди реализира в мрежата на Пламен Илиев. Той получи топката от Антоан Гризман във вратарското поле, Страхил Попов и Николай Бодуров не успяха да го спрат и играчът на Ювентус се разписа от малък ъгъл. 
Първи шанс за момчетата на Петър Хубчев. Тодор Неделев стреля отдалеч, но Канте изби в корнер топката, която летеше опасно към вратата на Юго Лорис.
9  Първи жълт картон в мача, получава го Симеон Славчев, който задържа Мбапе, спирайки атака на гостите.
15 - Бодуров не можа да догони Килиан Мбапе, звездата на ПСЖ стря, Пламен Илиев изби. 
26  Страхотен шанс за гостите. Мбапе за пореден път се справи с Бодуров и центрира към Антоан Гризман, който шутира на сантиметри покрай дясната греда на българската врата в аут.
32 - Манолев свали Джибрил Сидибе с лакът в главата край тъчлинията. Националът ни извади късмет, че съдията не видя действията му и се размина без картон. 
34  Принудителна смяна за французите. Нголо Канте не може да продължи участие. В игра се появява Адриен Рабио от ПСЖ.
36  Нашите пропуснаха отличен шанс за изравняване! Първо далечен удар на Неделев бе избит от Лорис, след което Георги Костадинов направи добавка с глава, вратарят пак се намеси. Впоследствие топката стигна до Симеон Славчев, който стреля силно, но на сантиметри над напречната греда.
45  Мбапе с рязко движение преодоля няколко наши играчи и се озова на позиция за стрелба вляво в наказателното поле на Пламен Илиев, но за наш късмет прати топката над вратата. 
45+1 - Край на първото полувреме.
--------------------
46 - Начало на второто полувреме.
48  Хубчев извършва първа смяна. Гълъбинов отстъпва мястото си на Божидар Краев.
49 - Далечен удар на Манолев не затруднява Лорис, топката излезе в аут.
51 Жълт картон за капитана на България в този мач Петър Занев.
52 - Шанс за нашите, но Георги Костадинов не успя да засече топката пред Юго Лорис. 
55 - Прехвърчат искри на терена. Краев влезе грубо в краката на Толисо и това доведе до напрежение между играчите на двата тима. В крайна сметка съдията успокои страстите. 
61  Краев фаулира Варан в центъра на терена и получи жълт картон.
67  Костадинов извърши фаул, който му носи жълт картон и наказание за последната квалификация - гостуването на Люксембург във вторник.
76  Дидие Дешан сменя Лаказет с Димитри Пайе.
81 - Краев пусна извеждащо подаване към Делев по лявото крило, Толисо фаулира българския национал.
82 - Делев изпълни фаула доста неточно, центрирайки топката много високо и над всички в наказателното поле на Франция.
84  Мбапе е заменен от Оливие Жиру.
87  Хубчев пуска Ивайло Димитров на мястото на Манолев.
90 - Добавеното време е 3 минути.
90+3 - Край на мача. България загуби с 0:1 от Франция.

Image result for bulgarian football federation
БЪЛГАРИЯ: 13.Пламен Илиев, 2.Страхил Попов, 5.Николай Бодуров, 15.Васил Божиков, 3.Петър Занев (к) , 6.Симеон Славчев , 7.Георги Костадинов , 8.Тодор Неделев, 11.Станислав Манолев (87  9.Ивайло Димитров), 9.Спас Делев, 16.Андрей Гълъбинов (48  12.Божидар Краев )
Резерви: 1.Божидар Митрев, 12.Благой Макенджиев, 21.Антон Недялков, 5.Божидар Чорбаджийски, 17.Цветомир Панов, 22.Александър Цветков, 14.Кристиян Малинов, 12.Божидар Краев, 6.Мартин Райнов, 9.Ивайло Димитров
Селекционер: Петър Хубчев

Image result for french football federation
ФРАНЦИЯ: 1.Юго Лорис, 19.Джибрил Сидибе, 4.Рафаел Варан, 5.Самюел Юмтити, 17.Люка Дин, 6.Корентин Толисо, 13.Нголо Канте (34  15.Адриен Рабио), 7.Антоан Гризман, 12.Килиан Мбапе (84  9.Оливие Жиру ), 14.Блейс Матюиди , 20.Александър Лаказет (76  8.Димитри Пайе)
Резерви: 23.Алфонс Ареола, 16.Стив Манданда, 4.Адил Рами, 3.Жордан Амави, 22.Преснел Кимпембе, 2.Кристоф Жале, 15.Адриен Рабио, 8.Димитри Пайе, 18.Муса Сисоко, 20.Кингсли Коман, 8.Тома Лемар, 9.Оливие Жиру
Селекционер: Дидие Дешан

София, Национален стадион "Васил Левски"
Съдия: Матео Лаос (Испания)

Легенда: гол , автогол , жълт картон , втори жълт картон , червен картон , смяна , опасна ситуация 

 



Снимки LAP.BG: