ЦСКА посреща Ботев Пловдив днес от 21:30 часа в един от най-интересните двубои от седмия кръг на Първа лига. Двубоите между червени и жълто-черни по традиция приковават вниманието, но предстоящият е изключително интригуващ по доста причини,  пише „Тема Спорт“.  

*Първата е свързана със самото място и обстоятелства на провеждане на срещата. Тя ще се състои на стадион „Локомотив“ в столичния квартал „Надежда“, тъй като на „Българска армия“ тече реконструкция, а „Васил Левски“, на който червените посрещат съперниците си от началото на годината, е затворен заради концерти.

*На трибуните няма да присъстват фенове на ЦСКА, дори и деца, заради късния час на мача. Това е последният двубой от суровото наказание на армейците, свързано с ексцесиите от европейския бараж с ЦСКА 1948 в края на миналия сезон. Така че със сигурност това ще бъде едно от най-неуютните домакинства на ЦСКА в цялата му история.

*Следващият и може би най-значим сюжет обхваща сагата с назначението на новия треньор на 31-кратните шампиони – Александър Томаш, развила се в последните дни. В крайна сметка специалистът бе привлечен срещу 250 000 лева от Спартак Варна, като дори води вчерашната тренировка на тима и тази сутрин трябва да бъде картотекиран в офисите на БФС, за да може довечера да застане край тъчлинията на стадион „Локомотив“. В ЦСКА са уверени, че това ще се случи в предвидения срок

*Александър Томаш ще се изправи срещу Ботев Пловдив за втори път само в рамките на 6 дни. Миналата събота начело на Спартак Вн наставникът надигра своя колега Душан Керкез и неговия отбор с 1:0 като гост на базата на канарчетата в Коматево. Сега обаче задачата за Томаш изглежда далеч по-тежка, защото за разлика от летящите високо соколи, ЦСКА се намира на историческо дъно след 4 загуби в първите си 5 мача в първенството. Съблекалнята изглежда обзета от апатия и безпомощност, а освен всичко друго и статистиката не е на страната на треньора.

*Нито един от последните 7 наставници на червените не е започвал с победа начело на тима. Любослав Пенев тръгна с 1:1 срещу Лудогорец за купата на 7 април 2021 г. После Стойчо Младенов направи 0:0 с Лиепая в Лигата на конференциите, а Алън Пардю постигна същия резултат срещу Левски в първенството. Саша Илич стартира с 0:0 срещу Македония ГП в Лигата на конференциите, а Нестор Ел Маестро беше разгромен с 0:4 от Сепси в същия турнир. Стамен Белчев загуби именно от Ботев Пловдив за купата с 0:1 през пролетта, а Томислав Стипич със същия резултат отстъпи на Лудогорец в първия кръг на този шампионат. Последният треньор дебютирал с победа е Бруно Акрапович – 5:0 над Ботев Ихтиман за купата.

*Ботев Пд преследва първия си успех като гост на ЦСКА в първенството от 2 ноември 1985 г. насам. Канарчетата вече развалиха близо 39-годишната си прокоба при визити на червените именно в първия полуфинал за купата през пролетта, а сега искат да го постигнат и в шампионата. От началото на годината черни серии срещу армейците прекратиха Пирин, който спечели за първи път в София, и Арда, надиграл ги за сефте в историята си в последния кръг.