Някак си странно в рамките на два-три дни всички медийни пера се насочиха остро и свирепо срещу Николай Костов. Треньорът на “Левски” се осмели да каже истината в очите: “Няма пари”. Простичкото изречение засегна стоящите над наставника хора, които побързаха да му поставят примката на врата. Костов бе изкаран по-черен от дявола и по-обигран от мафията. Вкараха го в конфликт с играчи и мениджъри, та даже извадиха на бял свят тарифата му за комисионни. Официално “сините” босове отричат за скандали с треньора. Камо ли за подготвеното му уволнение. Иво Тонев вече се закле, че и през ум не му е минавала мисълта за раздяла с наставника. Медийната атака срещу Костов обаче ясно ни подсказва, че специалистът е получил жълт картон. Картон, показан от скритите зад медийния параван началници.
 
Да си кажем нещата право в очите. Без завъртулки! Николай Костов е най-малко виновен за случващото се в “Левски”. Срещу попадналия в огромна преспа треньор мига зловещо код “червено”. От едната му страна фучат като снежни виелици медийните нападки, готови да го заринат още повече в дълбокия студен сняг на българщината. От другата стоят шефовете му, които така и не му подават спасителното въже. И иначе уравновесеният спец изплю камъчето, оправдавайки се, че селекцията липсва, защото липсват пари. Изплютото камъче обаче уцели право в челото тези, които дърпат конците. Вместо да отговорят директно на Костов, те го нападнаха чрез гръмките заглавия на пресата.   
 
Дали някой се е опитвал да се постави на мястото на Николай Костов? По-малко от месец, след като той пое отбора, на “Герена” обявиха за осъществяването на революционни промени. Идват братята-освободители от Москва, които ще спасят финансово “Левски” и ще го върнат там, където му е мястото. Същевременно началниците се увеличиха. Освен Батков и Гонзо палката пое и Иво Тонев. Какво обаче се получи? Дългоочакваният договор за спонсорство с руснаците все още не е подписан. Същевременно в клуба започнаха да се появяват вътрешни дрязги между тези, които дърпат конците. Е, как няма да е хилаво бебето, след като руското мляко още не е доставено, а бабите станаха множко...
 
За да скрият епицентъра на проблема, “сините” босове го преместиха право върху гърба на Николай Костов. Нали някой трябва да е виновен. Е, виновникът е открит, посочен с пръст и оплют. Много бил мрънкал и ако не му отървало, да си ходи.  Ааа, не така! Само не така! Костов е в правото си да недоволства. Та нали той е треньорът. Някои ще кажат, че и отговорността е изцяло в него. Не съвсем. Отговорността е и в тези, които поръчват музиката. Костов е предимно изпълнител. Вярвайте, че ако му бъде осигурен комфорт, треньорът ще стегне “сините”. Преди това обаче някой трябва да свали затегнатото въже от врата на треньора.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ