Преди 23 години Емо Костадинов вкара двата си знаменити гола във вратата на „петлите”. И го обявихме за свети Емил. Въпросът обаче е следният – той е светец на България или на… Франция. Помните, че след победата с 2:1 насред „Парк де Пренс” ние отидохме на световното в САЩ за сметка на домакините. Французите обаче си взеха поука от тежкото поражение, предприеха мерки и резултатите не закъсняха. Направиха го благодарение на кошмарното второ попадение на Костадинов. А при нас се получи точно обратното. Ние започнахме да вървим надолу. Лошото е, че и днес продължаваме да вървим надолу.

Ето какво се случи с националните отбори на Франция и България след Мондиала в Щатите през 1994 година.

Евро 96
България отпада в групите, Франция стига полуфинал
България и Франция участват на европейското първенство. Даже са в една група, където „петлите” ни бият с 3:1 и вземат реванш за загубата на „Парк де Пренс”. България отпада след груповата фаза, а Франция продължава напред. На четвъртфиналите отстранява Холандия след дузпи, а на полуфиналите отпада от Чехия също след изпълнение на 11-метрови наказателни удари.

Мондиал 98
България отпада в групите, Франция става световен шампион
България и Франция участват на световното първенство, като „петлите” са домакините. Ние отпадаме в груповата фаза след 0:0 с Парагвай, 0:1 с Нигерия и 1:6 с Испания. Така се слага край на „бронзовото” ни поколение. Същевременно Франция, с доста променен и подмладен състав, става световен шампион за първи път в историята си, след като на финала разбива с 3:0 Бразилия.


Евро 2000
България не участва, Франция става европейски шампион
Не успяваме да се класираме, след като завършваме на предпоследното място с 8 точки от 8 мача в квалификационната група. Там се още с отборите на Англия, Полша, Швеция и Люксембург.
„Петлите” преодоляват групата си на Евро 2000, а после на четвъртфинала (срещу Испания), на полуфинала (с Португалия след продължения) и на финала (с  Италия след продължения) печелят с един и същи резултат – 2:1. Битката за  титлата е повече от драматична. Секунди преди края Италия води с 1:0 след попадение на Делвекио, но Вилтор изравнява. След това в 105-ата минута Трезеге с „златен гол” донесе евротитлата на Франция – втора за „петлите” след 1984 година.

Мондиал 2002
България не участва, Франция отпада в групите
В квалификационната група завършваме трети и пропускаме световното първенство. Малко преди края имаме реални шансове да се класираме, но губим решителните два мача  - 0:2 от Дания в София и 0:6 от Чехия в Прага. Франция е на Мондиала в Корея и Япония, но се дъни и отпада още в групата, където завършва на последно място с 1 точка – 0 победи, 1 равенство и 2 загуби.

Евро 2004
България отпада в групите, Франция е аут на четвъртфиналите
Отиваме в Португалия с надеждата, че новото поколение, водено от Бербатов, Мартин Петров и Стилиян Петров, ще върне спомените ни от Щатите. Тръгваме си обаче с наведени глави след три последователни загуби – 0:5 от Швеция, 0:2 от Дания и 1:2 от Италия.
Франция прескача групата си, но на четвъртфиналите отпада от Гърция, чийто тим впоследствие става европейски шампион.

Мондиал 2006
България не участва, Франция стига до финала
Финишираме трети в квалификациите, където сме в група заедно с Хърватия, Швеция, Унгария, Исландия и Малта.
Франция е на Мондиала и достига до финала, където губи драматично от Италия след изпълнение на дузпи.

Евро 2008
България не участва, Франция отпада в групите
Препъваме се в квалификациите. Завършваме отново трети в компанията на Румъния, Холандия, Беларус, Албания, Словения и Люксембург.
Франция е на Евро 2008, но се проваля в групата. „Петлите” са последни и имат същите показатели като тези от Мондиал 2002 – 1 точка, 0 победи, 1 равенство и 2 загуби.

Мондиал 2010
България не участва, Франция отпада в групите
Отново сме трети в квалификационния поток (в една група сме с Италия, Ейре, Кипър, Черна гора и Грузия).
Франция копира провала си с абсолютно същия актив от Мондиал 2002 и Евро 2008 – последни в групата с 1 точка, 0 победи, 1 равенство и 2 загуби.

Евро 2012
България не участва, Франция отпада на четвъртфиналите
Последни сме в квалификациите – пред нас в крайното класиране са Англия, Черна гора, Швейцария и Уелс.
Франция прескача групата си, но на четвъртфиналите губи с 0:2 от Испания, която след това става европейски шампион.

Мондиал 2014
България не участва, Франция  отпада на четвъртфиналите
Четвърти сме, но не в света, а в квалификационната група. Там съперници са ни Италия, Дания, Чехия, Армения, Малта.
Франция е на Мондиала, преодолява групата си, а на осминафиналите бие Нигерия с 2:0. На четвъртфинала „петлите” са елиминирани от бъдещия световен шампион Германия с 0:1.

Евро 2016
България не участва, Франция достига до финала
Отново сме четвърти в квалификационния цикъл. Пред нас са Италия, Хърватия и Норвегия, а зад нас – Азербайджан и Малта.
Французите са домакини и повечето специалисти им предричат краен успех. Те достигат до финала, където сензационно губят от Португалия с 0:1 .