Легендарният футболист Светослав Тодоров е новият старши треньор на Добруджа. Клубът от "Б" група вчера се раздели с досегашния наставник Радослав Вардаров, а Тоди беше официално представен днес.

Юношата на Добруджа и най-успял футболист в клубната история ще изведе тима още в предстоящото гостуване на Спартак (Варна) в събота.

34-годишният Тоди има треньорски лиценз "А" и ще дебютира в професията с родния си Добруджа.

Първоначално за заместник на Вардаров се спрягаше името на Костадин Ангелов - Лаптопа, но клубното ръководство се спря на местната звезда, който за последно игра в украинския Ховерла, след като се раздели с Литекс през миналата година.

За назначаването на Тодоров ръководството на Добруджа и изпълнителният директор Светослав Петров са гласували единодушно. От клуба поясниха, че с рокадата на треньорския пост се цели да се подобри играта на отбора за следващите двубои от "Б" група. Добруджа стартира с домакинско равенство 1:1 с "Ботев" (Гълъбово).

Светослав Тодоров е роден на 30 август 1978 г. в Добрич. Той е юноша на Добруджа, където баща му е треньор по футбол. Брат му Павлин Тодоров също е футболист. Преминава в Литекс през 1997 г. и бързо разкрива огромния си талант и голмайсторски умения. Превръща се в откритието на шампионата и е извикан в Националния отбор за квалификациите за Световното във Франция`98. В шампионатен мач срещу Нефтохимик е контузен от починалия преди месеци състезател на бургазлии Велиян Парушев. Тежката контузия и последвалата по-късно операция за малко не прекратяват принудително кариерата на младия футболист. След близо едногодишно лечение в германска клиника, Тодоров се завръща на терена и става водещ реализатор в първенството.

С "оранжевите" Светльо става 2 пъти шампион на България. Качествата му са оценени от английския специалист Хари Реднап и през зимата на 2001 г. нападателят преминава на Острова като подписва с лондонския Уест Хям за сумата от 500 000 паунда. За два месеца българинът изиграва 8 мача, но "чуковете" разполагат с голям брой нападатели, като Паоло Ди Канио, Фредерик Кануте и Джърмейн Дефоу. Голямата конкуренция в отбора налага продажбата на Тоди. През месец март 2002 година преминава в Портсмут, а трансферната сума е 750 000 евро. В "помпи" Светльо започва в стартовия състав, но още във втория си мач срещу Престън (0:2) получава червен картон. В следващите мачове става неизменен титуляр и се превръща в основен реализатор на отбора с което допринася за завръщането на клуба в Английска висша лига.

http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/630/201206/20120607.xqocjutfcu.jpg

В края на сезона Тодоров печели приза за голмайстор на Чемпиъншип с 26 гола. Тежка контузия го вади от терените за дълго време и след края на лечението си губи мястото си сред титулярите. От лятото на 2006-а е даден под наем за един полусезон в Уигън. От Портсмут е трансфериран в Чарлтън, където играе до края на сезон 2008/2009. На 16 юли 2009 Светльо отхвърля изгодни предложения на столичните грандове "Левски" и ЦСКА, като подписва договор за 3 години с клуба, проправил му път за големия футбол - Литекс. За "оранжевите" записва 8 мача и 4 гола за КЕШ и 2 мача за УЕФА. Има 42 мача и 6 гола за националния отбор. В началото на януари 2011 г. след гласуване от феновете на Литекс е избран за "Футболист №1 на 2010 година". През август 2012-а преминава в Ховерла (Ужгород), където игра за последно, а от днес вече е старши треньор на любимия си роден клуб Добруджа.

http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/630/201107/20110712.vsconvgscs.jpg

http://static.blitz.bg/documents/thumbnails/630/200906/2009-06-10-cl-OCLVQXZKF.jpg