Христо Стоичков бе обявен за "Шампион на спорта на ЮНЕСКО" на специална церемония в столичен хотел. Призът му бе връчен лично от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

"Христо, скъпи Ицо, позволявам си да се обърна към теб на ти и да кажа, че ти си един от най-успелите български спортисти на всички времена. Бих казала един от най-успелите българи. Едва ли ще кажа нещо оригинално, но ние всички българи се гордеем с теб. Това е израз на уважение пред твоя талант, израз на моята гордост, че има такъв българин. Израз на благодарност за всички тези чудесни емоции, които преживяхме заедно с теб на терена", каза за начало Ирина Бокова, която връчи задачи на Камата, които трябва да изпълнява като шампион на спорта. "Едно е да тичаш след топката на терена, друго е да възпитаваш децата", добави Бокова.

"Благодаря ви. Мен не ме е страх от това, което ще получа като задачи. Много добре ме познаваш. Горд съм с това, което правиш за мен, света и България. Искам да ти благодаря, защото видях със собствените си очи за това, което представлява госпожа Бокова на последната сесия на ЮНЕСКО в Ню Йорк", започна Стоичков.

Шампионската листа на ЮНЕСКО включва изтъкнати личности в спорта, каквито са Пеле, олимпийските шампиони Давид Дуийе (джудо) и Сергей Бубка (овчарско скок), великия хокеист Вячеслав Фетисов, световните шампиони по професионален бокс в тежка категория Виталий и Владимир Кличко, тенисистката Жустин Енен, седемкратния световен първенец във Формула 1 Михаел Шумахер и други.

„Шампионите на спорта на ЮНЕСКО“ са посланици на добра воля,  които популяризират посланията на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура и подпомагат стремежа й да осигури по-добро бъдеще за младите хора и да утвърди ценностите, които физическото образование и спортът възпитават у младото поколение.