Президентът на ФИФА Сеп Блатер бе преизбран на поста си в началото на месеца и обяви, че създава Съвет на мъдреците, който да се бори с корупцията в световната футболна централа. В комитета на Блатер покана за участие получи дори бившият държавен секретар на Съединените щати Хенри Кисинджър.
 
Вчера един друг Съвет на мъдреците се събра на заседание на ул. “Иван Асен ІІ” № 26 и “измъдри” някакви странни решения. Не става дума за състава на бъдещата Западна “Б” група, където трябва да има 10 отбора, а може да се окажат 13. Към момента изглежда има 12 тима в групата, но Видима-Раковски може утре да загуби от Черноморец (Поморие) и да изпадне.
 
Умните глави в Изпълкома решиха, че заради отнетия лиценз на Пирин може да се проведе още един бараж за влизане в “А” група. Третият от Западната “Б” група (Етър) ще играе срещу четвъртия от Източната (Светкавица). Бе пояснено, че тимът от Търговище заема мястото на Спартак (Пловдив), който е отказал участие в професионалния футбол.
 
Оказва се, че четвъртият от Източната “Б” група е по-заслужил да играе в елита от отбора, заел второто място в същата група. За място в “А” група Черноморец (Поморие) спечели бараж със Спортист (Своге), а сега му предстои още един с Видима-Раковски. Това са два плейофа, а Светкавица и Етър получават шанс да играят в първата ни дивизия само с един мач.
 
Дори и да спечели баража си с Видима, тимът от Поморие пак може да не участва в елита. Лицензът му ще се разглежда допълнително. Ами ако не получи документ, с който да стартира шампионата в “А” група? Пак ли ще има бараж. Видима-Раковски е изпаднал според правилника и не може да бъде върнат. Това означава ли, че четвъртият на Запад (Банско) ще играе срещу Несебър (пети на Изток)?
 
Освен това, БФС реши, че финалистът за Купата на България няма да може да участва в евротурнирите, дори и носителят на трофея да е станал шампион на страната. Прецедент, какъвто няма в цяла Европа. Абсолютно странно решение на футболната централа. На пръв поглед то цели да облагодетелства някой от отборите с гарантирано място в челото на класирането и които се дънят в турнира за националната купа. Толкова ли се уплашиха грандовете, че Лудогорец може да им обърка сметките в челото и намериха начин да си осигурят още едно място в Европа, благодарение на класирането в шампионата.
 
Решението на БФС тотално ще убие желанието на останалите клубове да участват пълноценно в Купата на България, а с това и интригата в самия турнир. Какъв шанс за изява в Лига Европа ще получат тимове като Берое, след като е ясно, че в първенството местата за евротурнирите са гарантирани на други отбори.
 
Хора! Нас в “Шенген” ли ни приемат или в “Шейново”, където да раждаме поредните “мъдрости” на световния футбол?
ВЕСЕЛИН РУСИНОВ, БЛИЦ