БЛИЦ предлага на своите читатели доста любопитен футболен коментар, писан у нас във вестник „Спорт” точно преди 80 лета. През далечната 1939 година, или по-точно на 10 септември, излиза въпросната статия със заглавие „Не може да се върви по този начин”. Повод за нея е приятелският мач в София между клубният тим „Югославия” и Славия, завършил с поражение на нашите – 2:4.  Авторът критикува разпалено българския футбол, някои от играчите ни, както и родният съдия, ръководил въпросната контрола. Всъщност, в същия брой на първа страница вестникът информира, че състезателят на Славия Китанов е изхвърлен завинаги от футбола заради скандално поведение по време на двубоя.

Предлагаме ви целия коментар без редакторска намеса. След като го прочетете, ще се убедите, че картинката не се е променила и днес...

НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВЪРВИ ПО ТОЗИ ПЪТ

И нашите играчи, и ръководителите им, пък и ние, не един път сме казвали, че само чрез международни срещи ще можем да добием добър и качествен футбол, който засега ни липсва, както ни липсват и международните срещи.

С оглед на това бе поканен и белградският „Югославия”, който е познат като тим, от който наистина може да се научи нещо.

И „Югославия” ни даде един добър урок. Но това, което дадохме ние, мъчно може да се окачестви.

Нашите играчи и нашите рефери още не могат да разберат, че с прекалени грубости и криво разбран патриотизъм нито ние ще научим нещо, нито ще отворим вратите си за тъй потребния за нас чужд футбол.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Ние много пъти сме обвинявали и сме се оплаквали от  ръководството на някои рефери  при гостуването на наши тимове в известни страни. Порицавали сме ги и може би сме били в правото си за това.

Не трябва ли сега да направим същото за един наш рефер? Г. Кавалджиев не заслужава друго. Във вчерашния мач между Югославия и Славия станаха работи, от които трябва да се срамуваме. Начинът, по който реагираха Белокапов и най-вече Китанов, показва не само липса на спортсменство, но и липса на възпитание и култура. Такива играчи носят само вреда на футбола ни, рушат престижа ни и те трябва да бъдат вън от нашите редове.

Футболът е изкуство, а не средство за чупене на глави. При неговото практикуване се изисква само благородство и възпитание. Пътят, по който искат да вървят нашите играчи и някои рефери като Кавалджиев, няма да ни доведе до нищо хубаво.