Талантливият защитник на Славия Петко Христов се нареди до вратаря на Милан Джанлуиджи Донарума в специално проучване за млади футболисти, които играят редовно в националните си шампионати. Изследването на Международния център за спортни проучвания включва само футболисти, родени след 1 януари 1997 година и играещи в Топ 31 на първенствата Европа.

Сред първите четири места със 100% участие (без пропуснати минути от началото на сезона) попадат трима вратари: Донарума (Милан), Албан Лафонт (Тулуза) и Адам Якубец (Спартак Търнава). Четвъртият е централният защитник на холандския Хераклес Джъстин Хоогма.

Заедно с Донарума и Лафонт има още трима играчи в Топ 100, които са родени през 1999 година. Това са Петко Христов (Славия), Маланг Сар (Ница) и Александър Исак (АИК). Бранителят на „белите“ е с 93% участие в мачовете на тима от началото на шампионата в Първа лига. Той дели 12-ото място с друг българин – Венцислав Керчев от Локомотив (Горна Оряховица), който обаче е с две години по-голям.

Има трети наш представител в класацията. Това е крилото на Левски Божидар Краев, който със 71% поделя 56-а позиция с Янез Пишек (Целе), Яри Вакулко (Днепър), Ян Бамерт (Грасхопър) и Юри Романюк (Волин Луцк). С най-много представители е Словакия (девет), следвана от Холандия (осем) и Франция (седем).

ПЪЛНИЯТ СПИСЪК НА ТОП 100