Вратарят Илия Шаламанов-Тренков призна, че ще играе за националния отбор на Австралия за младежи до 20 години. 18-годишният страж е роден в Бризбейн и има двойно гражданство – българско и австралийско. На 3-годишна възраст той се прибира със семейството си в Петрич, а първите си стъпки във футбола прави в ДЮШ на местния Беласица. По-късно облича фланелката на ДФК „Мечетата“ и след това е привлечен в Академията на ЦСКА, а през лятото на миналата година тренира с мъжкия състав на "армейците". От август Шаламанов играе под наем във втородивизионния Литекс.

„Повиквателната за участие с младежкия отбор на Австралия дойде на 17 декември. Обадих се лично на главния мениджър на ЦСКА - Стойчо Стоилов, който даде съгласието си, пожелавайки ми пълен успех“, коментира младокът пред БТА.

„Агентът ми е изпратил видеозаписи в Австралия с мои мачове. От местния футболен съюз са разгледали внимателно всичко и са останали доволни от видяното. Свързаха се с мен, обяснена ми бе програмата за участие в контролни мачове и квалификации за Световно първенство за младежи в периода от 14 февруари до 20 март 2021 година в Ташкент, Узбекистан. Там ще изиграем три приятелски срещи срещу отборите на Узбекистан, Бахрейн и Япония и квалификационни мачове за срещу Виетнам, Саудитска Арабия и Лаос“, обясни още вратарят.

Световното първенство за младежи до 20 години е в Индонезия от 20 май до 12 юни 2021 година.