Судански терористи плениха трима българи. Двама от пилотите и бордови инженер на авиокомпания "Хели Ер Сау" бяха отвлечени от група бандити в град Ум Шалая, в Западен Дарфур, докато екипажът на хеликоптера им Ми-8 изпълнявал рутинен полет от Джанейна.

"Тричленният екипаж е бил нает от Световната програма по прехрана на ООН", обясни пред "Стандарт" говорителят на организацията Амор Алмагро.

Терористите нападнали българите на пистата на летището, докато хеликоптерът се готвел да излети за град Морни. Той трябвало да превози хуманитарни работници от ООН. В този момент група въоръжени мъже се приближили с джип и насочили автомати "Калашников" към пилотите. Когато ги видели, хуманитарните служители панически се разбягали и оставили българите в ръцете на терористите. Сигналът за атентата бил подаден минути по-късно в щаба на ООН в Джанейна, разказа изпълнителният директор на "Хели Ер" Васил Вълков. Суданската полиция и армията започнали спасителна операция.

Часове по-късно терористите се свързали с кризисния щаб, в който участва и българското външно министерство. Бандитите обаче не поискали пари, както правели в повечето случаи, а настояли срещу живота на тримата българи да им бъде доставена храна. Преди да изпълнят исканията им обаче, от щаба настояли да чуят нашенците, за да се убедят, че са живи и здрави.

"Разбрахме, че екипажът е добре и няма опасност за здравето на никого, но преговорите с похитителите продължават", съобщи Васил Вълков. Той допълни, че близките на отвлечените българи се информират периодично за хода на спасителната операция.

И от "Хели Ер", и от външно министерство обаче категорично отказаха да съобщят имената на похитените пилоти и инженер. От компанията уточниха, че двама от пилотите имат 15 години стаж, а третият - 3 години. Тримата заминали за Судан преди 2 месеца. "Стандарт" научи, че един от отвлечените в Ум Шалая е 40-годишният Бранко Чорбаджийски (на снимката долу). Той е баща на младата надежда на ЦСКА Божидар Чорбаджийски.

"Не искам нищо да коментирам", каза само синът на похитения пилот.

Преди да отиде в "Хели Ер", Бранко Чорбаджийски работил за компанията "Фортуна Ер". /БЛИЦ

3_2.jpg

Още по темата

Отвлякоха българин в Судан


Трима са отвлечените българи в Судан

Отвлечените българи в Судан са летци на хеликоптер

Външно: Няма информация за отвлечените българи в Судан да са зле