Собственикът на "Левски" Тодор Батков коментира наболели въпроси около клуба, телевизионните права и излъчването на мачовете от "А" група. Ето какво каза "синият" бос в интервю за "7 дни спорт":

-Г-н Батков, приключи ли селекцията в “Левски”?
-Не е приключила, остават ни два поста. Цяла България ги коментира – класен десен външен халф и централен защитник.

-Има ли пари за тези хора?
-За тях има, нататък ще видим.

-Какво означават тези думи?
-Означават, че е тежко, доста тежко.

-Да те разбирам ли, че ако “Левски” влезе в групите на Лига Европа и получи 1 милион евро, нещата до Нова година ще са добре?
-Едва ли ще бъдат добре, но ще бъдат по-спокойни, ще можем да се концентрираме върху мачовете.

-Какво ще стане, ако не влезете в групите. Ако останете без тези 2 милиона лева?
-Ще запълваме дупките някак си.

-Ще бъде ужасно.
-Както досега е било- Аз вече осма година подкарах като основен спонсор на Левски. Общо взето миналата година минах най-леко, някъде към 900 хиляди евро от джоба си дадох. Имаше славни години, в които без да смятам, това, което е идвало от евротурнирите, съм давал по 3 милиона евро годишно от личния си джоб.

-Докога българският футбол ще издържи в такава икономическа ситуация?
-Според мен няма да издържи. Ние видяхме какво се случи в “Б” групите, това беше просто комедийно изпълнение. Видяхте в “А” група какво се случи с Пирин.

-Какъв изход виждаш?
-Честно да ти кажа не виждам изход. Могат да с9е предприемат и те се правят вече стъпки, които да променят малко ситуацията към добро. Първо беше намесата на държавата за базите, слава Богу. Освен декларациите на министър-председателя и на другите от изпълнителната власт, вече започната и конкретни действия.

-В българския футбол трябва да влизат пари независимо откъде.
-Да, това е.

-Откъде могат да дойдат?
-Да се изпълни ангажиментът, който пое държавата с промени за Закона за хазарта, да се регламентира дейността на тези електронни букмейкъри и половината от приходите от акциз на бъдат предоставени на футбола- Това ще бъде животоспасяващо. И разбира се, голямата тема за телевизионните права. В момента е тотална, абсолютна неяснота! Какво ще се случи на 6-7 август, когато започне първенството. За момента смело мога да кажа, че шампионатът няма да се излъчва, защото няма нищо подписано. Само се водят някакви разговори.

-С кого?
Аз не бях на последната среща, но разбрах че Вальо Михов е донесъл писмо с намерения на една банка, което потвърждава, че ако той получи правата за една година, банката гарантира 6 милиона лева. От които 1 милион ще отидат някъде по трасето, евентуално 5 милиона да бъдат разделени между клубовете.

-Къде по трасето?
-Не знам подробности.

-Чакай, 1 милион по трасето не е лоша сума?
-Предполагам, че някакъв процент ще вземе БФС за това, че ни е узурпирал правата. Някакъв процент ще вземе Лигата може би, самият Вальо Михов ще вземе някакъв процент. Но между сумите 6 милиона или 5 милиона голяма разлика няма. Това са едва 3 милина евро, просто пренебрежимо малко в сравнение с която и страна да вземем от ЕС.- Дори Турция, която не е в Евросъюза. Очевидно изходът е да се направи специален канал, който да е наш, на националните клубове.

-Мислил ли си да продадеш “Левски”?
-Аз не съм го купил “Левски”. Аз го взех от Майкъл Чорни, защото той се отказа и ми каза: "Занеси акциите на министъра на вътрешните работи". Това няма как да стане, защото аз ще ги занеса, но той трябва да ги вземе. А той няма да ги вземе. На кого да ги дам? Това е “Левски”, това е институция, това е начин на живот за хиляди хора. Пак повтарям, готов съм, всеки който има добро желание и чисти пари и естествено от сърце да ги дава за “Левски”, да заповяда. Ще се разберем, ще му дам част от акциите.

-Няма да му ги продадеш, а символично ще му ги дадеш?
-Добре, символично, ще му ги продам, но искам някаква гаранция и сигурност, че той ще се включи в това спомоществователство.

-Ти колко пари даде от джоба си за “Левски” досега?
-15-16 милиона евро.

-С тези пари какво правиш?
-Нищо не правя, тях просто ги няма.

-Пиеш една студена вода и забравяш за тях?
-Защо. Изживял съм незабравими мигове. Помогнал съм на всички българи, особено на привържениците на “Левски”, да изживеят незабравими мигове. Много горчилка съм изпил. Много студена вода съм изпил, както казваш ти. Аз също правя грешки.

-Едно е обаче да извадиш 15 милиона евро от джоба си, а друг да не извади дори 5 лева за билет и да те псува.
-Това е, което ме огорчава. Все пак, като обичаш “Левски”, ела на стадиона. Купи си шалче, фланелка, членска карта. Знаеш ли колко членски карти са продадени? Продадени са 73 членски карти.